Värmland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Karlstad
Grootste stad Karlstad
Oppervlakte 17.591 km²
Inwonertal 273.000
Lengte snelwegennet 20 km
Eerste snelweg 1967
Afkorting

Värmland is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het centrale westen van het land. De provincie is ongeveer ter grootte van half Nederland en telt circa 270.000 inwoners. De hoofdstad is Karlstad.

Inleiding

Värmland is gelegen in het westen van midden-Zweden en grenst aan Noorwegen. Het grenst verder aan de provincies Dalarna, Örebro en Västra Götaland. De provincie meet circa 150 kilometer van west naar oost en 240 kilometer van noord naar zuid. De provincie heeft één grotere stad, Karlstad, en het nabijgelegen Kristinehamn speelt ook een regionale rol. Andere plaatsen zijn klein, zoals Torsby en Arvika.

Värmland is overwegend dicht bebost. Het noorden en westen is heuvelachtig, elders glooiend. In het zuiden zijn meer open gebieden, maar ook hier is bebossing vrij intensief aanwezig. In het zuiden ligt het Vänern, het grootste meer van Zweden. Ten noorden daarvan zijn diverse langgerekte meren.

Wegennet

Door Värmland lopen drie E-wegen, de E16 vanaf Noorwegen via Torsby richting Gävle, de E18 van Oslo via Karlstad naar Stockholm, en Inlandvägen, de E45 vanaf Göteborg richting Mora. De E45 passeert even ten westen van Karlstad langs. Alleen de E18 is door Karlstad als motorväg uitgevoerd. Elders zijn overwegend enkelbaans wegen, alhoewel de E18 grotendeels 2+1 is, evenals sommige andere wegen in het zuiden van Värmland.

Door Värmland lopen enkele riksvägar, maar door de drie E-wegen hebben ze relatief weinig doorgaand belang. De RV 26 doorkruist het oosten van Värmland via Kristinehamn. De RV 61 heeft enig doorgaand belang vanaf Kongsvinger in Noorwegen via Arvika naar Karlstad. De RV 62 verloopt vanaf Karlstad noordwaarts naar het uiterste noorden van Värmland en verder naar Trysil in Noorwegen. Dit is de enige doorgaande weg in noord-Värmland. De RV 63 begint ook in Karlstad en loopt noordoostwaarts.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland