Västerbotten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vasterbotten COA.png
Vasterbotten map.png
Hoofdstad Umeå
Grootste stad Umeå
Oppervlakte 55.186 km²
Inwonertal 259.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Västerbotten is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het noorden van het land. De provincie is ruim groter dan Nederland en telt circa 250.000 inwoners.

Inleiding

Västerbotten is de op één na noordelijkste provincie van Zweden en is gelegen aan de Botnische Golf, waar het naar vernoemd is. De provincie grenst in het noorden aan Norrbotten, in het zuiden aan Jämtland en Västernorrland en in het westen aan Noorwegen. Västerbotten meet circa 350 kilometer van west naar oost en 180 kilometer van noord naar zuid. De provincie heeft maar twee grotere plaatsen, Umeå en Skellefteå aan de oostkust. Landinwaarts gelegen plaatsen van enig belang zijn Vilhelmina en Storuman.

Västerbotten bestaat grotendeels uit ontoegankelijke wildernis. Het oosten en midden is dicht bebost, met veel kleine meren. Het westen is bergachtig en onderdeel van het Scandinavisch Hoogland. Een groot deel van het westen van Västerbotten ligt boven de boomgrens en de hogere bergen zijn permanent met sneeuw bedekt. Enkele bergen zijn meer dan 1.500 meter hoog. Hier liggen ook grote langwerpige meren.

Wegennet

Het wegennet van Västerbotten is dun, en het hoofdwegennet bestaat uit drie E-wegen, de E4 langs de kust, de E14 als oost-westroute en de E45 als landinwaarts gelegen noord-zuidroute, de E45 heet ook wel Inlandvägen. Er zijn geen autosnelwegen in Västerbotten, maar de E4 is vaak wat beter uitgebouwd, met deels 2+1 rijstroken.

Diverse rijkswegen lopen door Västerbotten, maar hebben overwegend een secundair belang voor transport binnen de provincie. De RV 90 komt vanuit het zuiden en eindigt op de E45 ten noorden van Åsele. De RV 92 loopt vanaf Umeå tot Dorotea. De RV 95 begint in Skellefteå en loopt noordwestwaarts Norrbotten in. Westelijk van de E45 zijn er behalve de E14 geen andere doorgaande wegen.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland