Västersundomin eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Västersundom
Västersundom.png
Västersundom.jpg
Kruisende wegen Valtatie 7.svgKantatie 50.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 1972 / 2015

Västersundomin eritasoliittymä (knooppunt Västersundom) is een knooppunt in Finland, gelegen in de regio Helsinki. Bij deze klaverturbine kruisen de Kehä III (kantatie 50) en de valtatie 7.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadsdeel Västersundom, dat in het Fins Länsisalmi heet. Het is feitelijk een gehucht net ten zuidoosten van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is semi-ongelijkvloers en een hybride vorm van een klaverblad met 3 lussen en één flyover (van noord naar oost). De valtatie 7 van Helsinki naar Kotka vormt de doorgaande snelweg en telt 2x2 rijstroken. Kehä III (Ring 3) is een snelweg ten noorden/westen van het knooppunt, maar is ten zuiden van het knooppunt een gelijkvloerse weg en gaat verder als de seututie 103 naar de haven Vuosaari. Aan de zuidkant van het knooppunt zijn verkeerslichten, alleen verkeer van en naar de havens gaat via verkeerslichten, alle andere verbindingen tussen de drie snelwegtakken zijn ongelijkvloers. Ten noorden van het knooppunt ligt een klein vlechtwerk voor de aansluiting naar de weg Länsimäentie. Ten noordoosten van het knooppunt staat een elektriciteitscentrale, hoogspanningsleidingen gaan over het knooppunt heen. Aan de zuidoostkant van het knooppunt begint de 13,5 kilometer lange Saviotunnel, een spoortunnel. De omgeving bestaat verder uit bebost gebied en is niet erg stedelijk.

Geschiedenis

De valtatie 7 opende als autosnelweg in 1972 voor het verkeer in dit gebied. De aansluiting op Kehä III was oorspronkelijk een haarlemmermeeraansluiting met verkeerslichten voor verkeer van en naar Kehä III.

In 2008 werd de nieuwe haven Vuosaari ten oosten van Helsinki in gebruik genomen. Om dat te bedienen is circa 2008 ook een klaverlus aangelegd voor verkeer vanaf de haven richting Helsinki. Daartoe is al een extra viaduct over de Kehä III / Seututie 103 aangelegd voor invoegend verkeer vanaf de haven. Er is feitelijk een korte parallelbaan aangelegd waarop ook verkeer vanaf de reguliere toerit richting Helsinki op invoegt. Tussen 2013 en 2016 is de Kehä III in dit gebied opgewaardeerd tot autosnelweg, daartoe is een nieuwe aansluiting direct ten noorden van het knooppunt aangelegd, en is ook de aansluiting zelf omgebouwd tot knooppunt voor wat betreft de verkeersstromen tussen de drie snelwegtakken. De grootste aanpassing was een flyover voor verkeer vanaf Kehä III richting Kotka. Dit project kostte € 45 miljoen en was eind 2015 grotendeels gereed.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom