Vía Blanca

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin La Habana
Einde Varadero
Lengte 142 km
Route

La Habana

Primer Anillo de La Habana

Alamar

urbanización

Tarará

Avenida de Las Banderas

Santa Cruz del Norte

Playa Jibacoa

Arcos de Canasi

Matanzas-Norte

Matanzas

Santa Marta

Varadero

De Vía Blanca is een hoofdweg en gedeeltelijke autopista in Cuba. De weg vormt een oost-westroute langs de noordkust, vanaf La Habana (Havana) via Matanzas tot Varadero. De Vía Blanca is 142 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Vía Blanca begint op een groot verkeersplein in het oosten van La Habana, waarna een klaverblad met de Primer Anillo de La Habana volgt. De weg voert dan langs enkele flatwijken aan zee ten oosten van La Habana. Dit deel telt weliswaar 2x2 rijstroken maar is niet ongelijkvloers. Verder oostwaarts langs de kust is de weg een afwisseling van 2x2, 1x2 en 1x4 rijstroken met incidenteel ongelijkvloerse aansluitingen. Delen zijn autopista-achtig. Via Santa Cruz del Norte voert de weg naar Matanzas, een grotere stad op 100 kilometer ten oosten van La Habana.

De route door Matanzas is een redelijk goed uitgebouwde 2x2 stadsboulevard, maar ter hoogte van het centrum ontbreekt een deel. Tussen Matanzas en het toeristenoord Varadero is de weg met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar heeft geen echte ongelijkvloerse aansluitingen. In Varadero staan allerlei resorts langs de weg, die door de stad met 2x2 rijstroken is uitgevoerd. De weg loopt hier over een schiereiland en loopt uiteindelijk dood.

Geschiedenis

De Puente de Bacunayagua.

Het deel tussen La Habana en Matanzas is tussen 1954 en 1960 aangelegd. Het wordt beschouwd als de eerste autopista van Cuba. Dit omvatte de grote Puente de Bacunayagua ten westen van Matanzas, een groot dalviaduct, de grootste van Cuba. Varadero is één van de belangrijkste resorts in het Caribisch gebied dat vanaf de jaren '80 flink uitgebreid is. Vermoedelijk in de jaren '80 is de waterfront-route in Matanzas aangelegd. De 2x2-weg voor Varadero is al in of voor de jaren '90 aangelegd.

Referenties


Autopistas de Cuba

Autopista Nacional (A1) • Primer Anillo de La Habana (A2) • Autopista La Habana - Melena (A3) • Autopista Nacional Oeste (A4) • Vía BlancaAutopista del MediodíaAutopista La Habana - MarielAutopista de la Isla de Juventud