Vía Centenario

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Via Centenario.png
Vía Centenario
Begin Panamá
Einde Arraiján
Lengte 23 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Corredor Norte

Afslagsymbool.svg Paraíso

Brug.svg Puente Centenario

Afslagsymbool.svg Cocli

Afslagsymbool.svg Arraiján

Carretera Panamericana

De Vía Centenario is een Autopista in Panama. De autosnelweg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Ciudad de Panamá, en de westelijke voorsteden rond Arriján en La Chorrera. De snelweg is 23 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Puente Centenario.

De Vía Centenario begint aan de noordkant van de stad Panamá aan de Corredor Norte, de noordelijke bypass van Panamá. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt door de jungle naar het noordwesten, om vervolgens via de indrukwekkende Puente Centenario het Panamakanaal over te steken. De vrije onderdoorgang van deze brug is maarliefst 80 meter. De 2x2 snelweg loopt vervolgens naar het zuidwesten, en gaat bij de grotere voorstad Arraiján over in de Carretera Panamericana.

Geschiedenis

De snelweg is tussen 2002 en 2005 aangelegd, waarbij de Puente Centenario het belangrijkste kunstwerk was. Het is de tweede brug over het Panamakanaal, en de snelweg vervangt de oude route naar Panamá, waardoor mensen vanuit de westelijke voorsteden veel sneller naar Panamá konden reizen. De oude brug was in 1962 opengesteld, ongeveer 12 kilometer zuidelijker, en verwerkt 35.000 voertuigen per etmaal en is ernstig overbelast. De nieuwe snelweg ontlast deze brug. De brug was in 2004 voltooid, en opende in 2005 toen de toeleidende snelweg Via Centenario ook opengesteld werd. De nieuwe brug telt 2x3 rijstroken.

Referenties


Autopistas de Panama

Autopista Panamá-ColónCorredor NorteCorredor SurVia CentenarioCarretera Panamericana