Vía Expresa Línea Amarilla

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Lima
Einde Lima
Lengte 9 km
Route

Vía de Evitamiento (Panamericana)

Avenida Cementerío

Puente Huánuco

río Rimac

Avenida Alfonso Ugarte

Vía de Evitamiento (Panamericana)

Avenida Canada

Avenida Universitaria

De Vía Expresa Línea Amarilla (gele route) is een vía expresa in Lima, Peru. De 9 kilometer lange tolweg vormt een autosnelweg langs de noordkant van het centrum van de stad.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint ten oosten van het centrum als afsplitsing van de Vía de Evitamiento, die een onderdeel van de Panamericana Norte is. De snelweg verloopt hier naast de vía de evitamento en gaat via een 2 kilometer lange tunnel onder de naastgelegen río Rimac door. De ringweg en de línea amarilla liggen hier naast elkaar, de ringweg op maaiveld en de línea amarilla in een tunnel er naast. Er is een aansluiting op de belangrijkste invalsweg van het centrum van Lima vanaf het noorden, de Avenida Alfonso Ugarte. Hier bevinden zich ook tolstations. Het Estadio San Martin de Porres ligt tussen beide rijbanen van de snelweg in. De snelweg voert dan westwaarts met 2x2 rijstroken over de zuidoever van de río Rimac en heeft nog enkele aansluitingen, waarna de snelweg na de Avenida Universitaria overgaat in de gelijkvloerse Avenida Morales Duarez, een dubbelbaans stadsweg naar de voorstad Callao.

Geschiedenis

De Vía Expresa Línea Amarilla is onder concessie aangelegd. De bouw duurde van 2012 tot 2018 en was complex, met vele flyovers en een 2 kilometer lange tunnel die onder de river de río Rimac is aangelegd, in de lengterichting onder de rivier, een uniek project. De autosnelweg is op 15 juni 2018 opengesteld voor het verkeer.[1][2]

Tol

De Vía Expresa Línea Amarilla is een tolweg, en heeft een concessie van 30 jaar onder het beheer van LAMSAC, een dochteronderneming van VINCI.[3] LAMSAC heeft ook 16 kilometer van de aansluitende en deels naastgelegen Vía de Evitamiento in het beheer.

Referenties

Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40