Vía rápida

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vía Rápida)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vía rápida was een wegklasse in Spanje die bestond tussen 1988 en 2003. Het betroffen enkelbaans autowegen die uitgevoerd zijn met ongelijkvloerse kruisingen, maar geen autovía- of autopista-karakteristieken hebben, zoals 2x2 rijstroken, vluchtstroken en een hogere maximumsnelheid. Ze kwamen vooral in Galicia voor.

Geschiedenis

In de wegenwet van 1988 werd het concept van een vía rápida opgenomen.[1] Er bestond de behoefte om wegen te verbeteren, maar de financiën ontbraken indertijd om in bergachtig terrein autosnelwegen aan te leggen. In plaats daarvan werd de vía rápida ontwikkeld, deze zijn voor een groot deel in Galicia en Catalunya aangelegd, maar niet op veel andere plekken. Indertijd werden de eerste autovías aangelegd, maar in de eerste 10-15 jaar van het Plan General de Carreteras werden alleen autosnelwegen door vlakker terrein aangelegd. Het bouwen van autosnelwegen door bergachtig terrein werd tot midden jaren '90 grotendeels vermeden.

Toepassing

De vía rápida kwam vroeger vrij veel voor in Spanje, maar sinds 2000 zijn de meeste verdubbeld naar 2x2 rijstroken en een autovía geworden. In 2003 is deze wegklasse afgeschaft[2] en vervangen door autovías of wegen voor gemotoriseerd verkeer (vía para automóviles). In bergachtige gebieden werd een vía rápida nogal eens toegepast, op plekken waar de verkeersintensiteiten en verkeersveiligheid 2x2 rijstroken niet rechtvaardigden, maar waar vanwege het oogpunt van doorstroming en veiligheid wel ongelijkvloerse kruisingen noodzakelijk waren. Op sommige plekken wordt een vía rápida aangelegd als voorbereiding op een autovía, maar waar de verkeersintensiteiten voorlopig nog geen tweede rijbaan noodzakelijk maken.

Verkeersveiligheid

De vías rápidas waren al vrij snel berucht vanwege het hoge aantal dodelijke ongevallen. Met name in Galicia zijn er een aantal aangelegd tussen 1990 en 2000, omdat er geen geld was voor een complete autovía maar het wegennet in tegenstelling tot op de Meseta, bochtig was, met veel verspreide bebouwing, waardoor er wel een nieuw tracé noodzakelijk was. Deze vías rápidas waren weliswaar een verbetering van de reistijd, maar niet voor de verkeersveiligheid. Na 2000 zijn steeds meer van dit soort wegen verdubbeld tot autovía.[3]

Bewegwijzering

De vía rápida had groene bewegwijzering, wat vrij zeldzaam is in Spanje. Voorheen hadden deze wegen een groen bord wat veel op het autosnelwegbord lijkt, maar dan met één rijbaan. Om verwarring voor buitenlanders te voorkomen zijn deze borden in 2003 afgeschaft en vervangen door het meer gangbare autowegsymbool. Nieuwe vías rápidas in Galicia hebben nog steeds groene bewegwijzering.

Vía rápida of autovía?

In sommige gevallen zijn er 2x2 wegen die aansluitingen hebben die uit meerstrooksrotondes bestaan. Soms worden deze wegen als autovía of vía rápida geclassificeerd, ondanks dat ze geen ongelijkvloerse kruisingen hebben. Dit is vaak als anticipatie op een eventuele ombouw naar autovía, maar feitelijk is dit onjuist.

Zie ook

Referenties

Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida