Vía de Evitamiento

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Lima
Einde Lima
Lengte 16 km
Route
Panamericana Sur

Avenida Javier Prado Este

vía de servicio

Avenida Las Palmeras

peaje

Separadora Industrial

Avenida Nicolas de Ayllón

Avenida Cesar Vallejo

Autopista Ramiro Prialé

Piramide del Sol

Vía Expresa Línea Amarilla

Puente Huánuco

Plaza de toros de Acho

vía de servicio

Avenida Alfonso Ugarte

Vía Expresa Línea Amarilla

vía de servicio

Avenida Eduardo de Habich

Panamericana Norte

De Vía de Evitamiento (rondweg), ook wel de Circunvalación is een ringweg en vía expresa in Lima, Peru. De snelweg vormt de oostelijke en noordelijke ringweg van Lima en verbindt de Panamericana Sur met de Panamericana Norte. De snelweg is 16 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de zuidoostkant van het centrum van Lima gaat de Panamericana Sur ter hoogte van het knooppunt met de Avenida Javier Prado Este over in de Vía de Evitamiento. De snelweg vormt dan de oostelijke en noordelijke bypass van Lima, waarbij het noordelijk deel het dichtst langs het centrum van de stad voert. De snelweg telt 2x4 rijstroken langs de oostkant van Lima en 2x3 rijstroken langs de noordzijde. De oostring kent nog één kruispunt met verkeerslichten. Noordelijk hiervan bevindt zich het tolstation. Ten oosten van het centrum is een knooppunt met de Autopista Ramiro Prialé en aan de noordkant van Lima verloopt de snelweg over de oever van de río Rimac, waarbij de Vía Expresa Línea Amarilla hier parallel aan verloopt, deels ondertunneld onder de rivier terwijl de Vía de Evitamiento op maaiveld naast de rivier verloopt. Deels zijn er parallelwegen beschikbaar. Aan de noordkant van Lima gaat de Vía de Evitamiento ter hoogte van de rotonde-aansluiting met de Avenida Eduardo de Habich over in de Panamericana Norte.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Vía de Evitamiento. De snelweg is al voor 2000 aangelegd en had oorspronkelijk 2x3 rijstroken. Het was onderdeel van een 44 kilometer lange noord-zuidsnelweg door Lima. De snelweg had veel substandaard elementen en twee gelijkvloerse kruispunten met verkeerslichten, ter hoogte van de Avenida Las Palmeras in het oosten van Lima en ter hoogte van de Avenida Eduardo de Habich. In 2009 is op dit laatste kruispunt een rotonde-aansluiting aangelegd waarbij de Vía de Evitamiento ongelijkvloers op de Panamericana Norte aansluit.

In 2009 is de Vía de Evitamiento onder concessie gebracht. Het doel was om de 9 kilometer lange oostring te moderniseren en van 2x3 naar 2x4 rijstroken te verbreden. De verbreding is grotendeels in 2014 uitgevoerd. Het verkeerslichtenkruispunt met de Avenida Las Palmeras is echter niet ongelijkvloers gemaakt, maar is wel gemoderniseerd. De noordring is niet verbreed, hier is de Vía Expresa Línea Amarilla parallel aan aangelegd die in 2018 is opengesteld.

Tol

De Vía de Evitamiento is in 2009 onder concessie van LAMSAC gebracht.[1] LAMSAC is een dochteronderneming van VINCI.

Referenties

Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurAnillo PeriféricoVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40