VINCI Autoroutes

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VINCI Autoroutes is de tak van VINCI die tolwegen in Frankrijk in het beheer heeft. VINCI Autoroutes is eigenaar van vier concessionairs in Frankrijk met in 2023 een lengte van 4.443 kilometer. Het is de grootste concessiehouder van tolwegen in Europa. Dagelijks rijden 2,4 miljoen voertuigen over het netwerk van VINCI Autoroutes.

Concessies

VINCI Autoroutes heeft vier concessies onder zich, de Autoroutes du Sud de la France (ASF), Cofiroute, Escota en Arcour.[1]

Geschiedenis

De voorganger van VINCI was de Société Générale d'Enterprises die in 1899 werd opgericht. In 2000 werd de naam gewijzigd naar Vinci, gestyleerd als VINCI. Het is het grootste bouwbedrijf ter wereld naar omzet. De tak van tolconcessies, VINCI Autoroutes, omvat maar een relatief klein deel van de totale omzet van VINCI. In 2015 kwam slechts 12% van de omzet van VINCI van de tak VINCI Autoroutes. VINCI werkt ook aan PPS concessies van autosnelwegen buiten Frankrijk, deze worden niet gezien als onderdeel van VINCI Autoroutes.

In 2006 nam VINCI de Autoroutes du Sud de la France (ASF) over, wat destijds de grootste tolconcessie in Frankrijk was. Escota viel als dochterbedrijf van de ASF ook onder de overname. In 2009 nam het Cofiroute over, waaronder ook de concessie van Arcour viel. Met deze twee overnames had VINCI ongeveer de helft van het Franse tolwegennet in handen.

Cijfers

In 2022 had VINCI Autoroutes een omzet van € 6 miljard.[2] Van de omzet komt 57% van de ASF, 27% van Cofiroute, 15% van Escota en 1% van Arcour. In 2017 werd 51,3 miljard kilometer op het netwerk van VINCI Autoroutes afgelegd.[3]

Externe links

Referenties