Vietnam

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf VN)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Vietnam.svg
Việt Nam
Vietnam.png
Hoofdstad Hanoi
Oppervlakte 331.690 km²
Inwonertal 96.209.000
Lengte wegennet 42.200 km
Lengte snelwegennet 780 km[1]
Eerste snelweg ~2000
Benaming snelweg Đường cao tốc
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode VN

Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), formeel de Socialistische Republiek Vietnam (Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), is een land in Zuidoost-Azië. Het land is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en telt 96 miljoen inwoners. Het is het op 14 na meest bevolkte land ter wereld. De hoofdstad is Hanoi, de grootste stad is Ho Chi Minh City (voormalig Saigon).

Inleiding

Geografie

Vietnam is een langgerekt land aan de Zuid-Chinese Zee. Het grenst in het noorden aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. Vietnam meet maximaal 1.650 kilometer van noord naar zuid en maximaal 630 kilometer van west naar oost, alhoewel de afstand oost-west in het midden van het land amper 50 kilometer bedraagt. Het land is in oppervlakte vergelijkbaar met Duitsland. De grote rivieren van Vietnam zijn de Sông Hồng (Red River) in het noorden en de Mekong in het zuiden. Beide rivieren hebben een dichtbevolkte delta. Het uiterste zuiden van Vietnam bestaat vrijwel volledig uit laagland dat maar enkele meters boven zeeniveau ligt. Het grootste deel van Vietnam is echter heuvelachtig tot bergachtig. De 3.143 meter hoge Phan Xi Păng, ook bekend als de Fansipan is de hoogste berg van Vietnam en Indochina. Het grootste deel van Vietnam bestaat uit het Annamite Range, een gebergte met toppen tot 2.500 meter. Beroemd is de Hạ Long Bay in het noorden van het land.

Vietnam heeft een gevarieerd klimaat, dat verandert naar gelang de hoogte. Het noorden heeft een vochtig subtropisch klimaat, terwijl het zuiden overwegend een tropisch savanneklimaat heeft. Delen van het midden en zuiden van Vietnam hebben te maken met een moessonklimaat. Het droge seizoen valt in de winter, terwijl het natte seizoen in de zomer valt. Het noordelijke Hanoi heeft een grotere variatie in temperatuur, met gemiddelde maximumtemperaturen van 20°C in de winter tot 32°C in de zomer, met een jaarlijkse neerslag van 1.700 mm. In het zuidelijke Ho Chi Minh City (Saigon) liggen de temperaturen het gehele jaar rond 32-34°C en valt er 1.800 mm neerslag per jaar.

Economie

Vietnam is een ontwikkelingsland met een laag BNP per inwoner. De nominale economie is relatief groot door het omvangrijke inwonertal. De Vietnamese economie is één van de snelstgroeiende ter wereld. Historisch gezien heeft Vietnam een agrarische economie, voornamelijk gericht op het verbouwen van rijst. Er is ook enige mijnbouw. Vietnam heeft een communistische planeconomie met 5-jarenplannen. Sinds 1986 is de economie aan het transformeren naar een markteconomie met een socialistische grondslag. Dit leidde tot een sterke economische groei in de jaren '90. Sindsdien is met name de maakindustrie gegroeid. De extreme armoede is sindsdien afgenomen, maar de economie wordt geplaagd door inefficiëntie en corruptie. Vietnam is in opkomst als vakantieland.

Demografie

Naam Inwonertal
Hồ Chí Minh City 8.244.000
Hà Nội 7.379.000
Hải Phòng 1.946.000
Cần Thơ 1.238.000
Biên Hòa 1.104.000
Đà Nẵng 1.008.000

Vietnam heeft ruim 96 miljoen inwoners die grotendeels in de delta van de Sông Hồng (Red River) in het noorden en de Mekong en Saigon in het zuiden wonen. Demografisch bestaat Vietnam uit twee zwaartepunten, de regio rond de hoofdstad Hanoi en de regio rond de grootste stad Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon. Vietnam heeft zes steden met meer dan 1 miljoen inwoners, maar het platteland rond de rivierdelta's is zeer dichtbevolkt.

In Vietnam wordt het Vietnamees (Tiếng Việt) gesproken, een taal die oorspronkelijk van Chinese karakters gebruik maakte tot de 13e eeuw, waarna een eigen schrift ontwikkeld werd. In de 17e eeuw werd het Vietnamees geromaniseerd, wat al snel populair werd. De schrijfwijze van Vietnamese plaatsnamen wijkt enigszins af van het Latijnse schrift dat door andere talen gebruikt wordt. Er zijn extra accenten en diakritische tekens die in andere Latijnse schriften niet voorkomen. Hanoi wordt in het Vietnamees bijvoorbeeld geschreven als Hà Nội, Vietnam als Việt Nam.

Steden worden vaak geschreven met het voorvoegsel Thành phố, afgekort T.P. en dorpen worden vaak geschreven met het voorvoegsel thị trấn, afgekort T.T. Ho Chi Minh City wordt in het Vietnamees aangeduid als Thành phố Hồ Chí Minh.

Ho Chi Minh City is de grootste agglomeratie van Vietnam. De vier provincies hebben samen 14,4 miljoen inwoners. Er is geen duidelijke overgang van stad naar platteland, aangezien het hele zuiden van Vietnam dichtbevolkt is.

Geschiedenis

Vietnam behoorde oorspronkelijk tot China. In het jaar 939 werd een onafhankelijk Vietnam gevormd, dat door een serie koninklijke dynastieën geregeerd werd. Midden 19e eeuw werd Indochina door Frankrijk gekoloniseerd. Het land werd daarna ontwikkeld, de eerste infrastructuur werd gebouwd en de invoering van onderwijs zorgde voor een hoger opleidingsniveau van de bevolking. Er werd een ontwikkelde landbouw gecreëerd en het land begon producten als tabak, koffie, thee en rijst te exporteren. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Indochina door Japan bezet, alhoewel het land door de bondgenoten van Vichy-Frankrijk bestuurd bleef tot 1945. Vietnam was tijdens de Tweede Wereloorlog geen belangrijk strijdtoneel.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het land korte tijd bestuurd door de Britten en werd de macht snel overgedragen aan de Fransen. De status van Vietnam als kolonie van Frankrijk werd indertijd gesteund door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjetunie. Vanaf 1946 begon een guerrillaoorlog door de Viet Minh tegen de Fransen. Deze oorlog duurde 8 jaar en eindigde met de terugtrekking van de Fransen in 1954. Het land werd toen opgedeeld in een communistisch Noord-Vietnam en een door het westen gesteund Zuid-Vietnam. Eind jaren '50 begon een communistische opstand in het zuiden die geleidelijk uitbreidde tot een grootschalige oorlog, die sindsdien bekend staat als de Vietnamoorlog. Vanaf 1964 begon de Amerikaanse steun toe te nemen van materiële en financiële steun tot de inzet van grondtroepen. De Amerikaanse inzet bereikte zijn hoogtepunt eind jaren '60, met name na het Tet Offensief van 1968. Vanaf begin jaren '70 begon de Verenigde Staten zijn troepen terug te trekken uit Vietnam, waardoor Zuid-Vietnam de oorlog zelf moest zien te winnen. Dit mislukte en Saigon viel in 1975. In 1976 werden beide landen herenigd als één communistisch Vietnam.

Het land was daarna politiek en economisch geïsoleerd. In 1978 voerde Vietnam een invasie uit in buurland Cambodja om de Rode Khmer af te zetten. Eind jaren '70 verslechterden de relaties met China significant, wat leidde tot een kortdurende oorlog tussen China en Vietnam in begin 1979. Het land werd daarna steeds meer afhankelijk van de Sovjetunie.

In 1986 werden politieke en economische hervormingen ingezet die het land richting een socialistische vrije markt-economie bewogen. In de jaren '90 groeide de economie snel en werd Vietnam een belangrijke speler in Azië. De politieke isolatie begon te verminderen en tegen 2000 waren de banden met bijna alle landen hersteld. Ook na 2000 bleef Vietnam zich ontwikkelen met een snelle economische groei, voornamelijk in Hanoi en Ho Chi Minh City, evenals enkele kuststeden. Het platteland blijft relatief achter. Met name rond Ho Chi Minh City is veel maakindustrie gevestigd.

Wegennet

De expressways in Vietnam.

Het wegennet werd ontwikkeld ten tijde van de Franse overheersing tot aan de Tweede Wereldoorlog. Hierna is de ontwikkeling van het wegennet sterk geremd door diverse oorlogen, eerst de Indochinese oorlog tussen Frankrijk en Vietnam tot 1954, daarna de Vietnamoorlog tussen Noord- en Zuid-Vietnam en de Verenigde Staten tot 1975. Daarna de Cambodjaans-Vietnamese oorlog in 1978 en een korte oorlog met China in 1979. Sinds de jaren 90 wordt het wegennet weer opgeknapt.

Vietnam heeft een relatief uitgebreid wegennet, dat niet altijd van even hoge standaard is. Er zijn twee generaties Expressways; 2x2 hoofdwegen met verkeerslichten en gelijkvloerse kruispunten, en recenter volledige snelwegen met ongelijkvloerse kruisingen en minimaal 2x2 rijstroken. Het aantal echte snelwegen is beperkt, met name rond Ho Chi Minh City en Hanoi worden snelwegen gebouwd. Ook zijn er plannen voor een snelweg van Hanoi naar Nanning in China. Een doorgaande snelweg van China naar Bangkok door Vietnam en Laos is eveneens een actueel plan. Er is een North-South Expressway tussen Hanoi, Da Nang, Ho Chi Minh City en Can Tho in aanleg over 1.941 kilometer. Deze snelweg moet in 2030 grotendeels voltooid zijn.

Het verkeer in de steden is chaotisch, door een sterke mix van ongemotoriseerd en langzaam verkeer, honderdduizenden scooters en auto's. Het aantal personenauto's is sterk in opkomst. De ongeorganiseerde mix van snel en langzaam verkeer maakt Vietnam één van de meest verkeersonveilige landen ter wereld. Stedelijke snelwegen zijn beperkt in aantal alhoewel deze uitgebreid worden om het snelle verkeer van het lokale langzame verkeer te scheiden. Met name in Hanoi worden stedelijke snelwegen aangelegd. Een landelijk snelwegennet ontbreekt mede door de grote afstanden tussen noord en zuid. Recenter zijn er een aantal radiale snelwegen aangelegd vanuit Hanoi en Ho Chi Minh City. Op snelwegen zijn motoren en scooters met minder dan 70 cc niet toegestaan.

In de Mekongdelta worden spectaculaire bruggen aangelegd. Door de vele brede takken van de Mekong is het uiterste zuiden vanaf de rest van het land niet altijd makkelijk bereikbaar. Snelwegen in dit gebied lopen vaak over grotere afstanden verhoogd in verband met de ongecontroleerde overstromingen van de Mekong.

Rondom de grote steden worden nieuwe snelwegen aangelegd, doorgaans over nieuwe tracés. Deze snelwegen zijn van hoge kwaliteit, met moderne ontwerpeisen. Rondom Hanoi en Ho Chi Minh City worden ringwegen gerealiseerd.

Flag of Vietnam.svg Expressways in Vietnam Flag of Vietnam.svg

Regio noord
3rd Ring RoadAirport ExpresswayBac Giang - Lang Son ExpresswayDing Chau - Bai Vot ExpresswayHanoi - Bac Giang ExpresswayHai Phong - Ha Long ExpresswayHanoi - Lao Cai ExpresswayHanoi - Ninh Binh ExpresswayHanoi - Hai Phong ExpresswayHanoi - Thai Nguyen ExpresswayHanoi Northern BypassNoi Bai - Ha Long - Mong Cai Expressway
Regio midden
Da Nang - Quang Ngai ExpresswayNorth-South ExpresswayQuang Tri - Da Nang Expressway
Regio zuid
3rd Ring Road4th Ring RoadHo Chi Minh City - Can Tho ExpresswayHo Chi Minh City - Dau Giay ExpresswayBien Hoa - Vung Tau ExpresswayHo Chi Minh City Southern BypassCao Lanh - Rach Soi Expressway


Hoofdwegen

Zie quốc lộ.

Asian Highways

Asian Highways in Vietnam

AH1AH13AH14AH15AH16AH17AH21AH131AH132


Bruggen in de Mekongdelta

De machtige rivier de Mekong splitst zich in het zuiden van Vietnam in tal van takken, waardoor de grote Mekongdelta ontstaat. Dit gebied is vlak en dichtbevolkt, maar het ontbrak lange tijd aan brugverbindingen, men moest de vele takken per veerdienst oversteken, wat reizen in de Mekongdelta tijdrovend maakte. De Mekong heeft vier grote takken, die zich nabij de kust splitsen in nog meer takken in verband met langgerekte eilanden in de monding. Vanaf circa 2000 zijn een aantal nieuwe bruggen aangelegd, veelal grote tuibruggen. De eerste brug opende in 2000 voor het verkeer. Het duurde echter tot 2010 voordat de eerste bruggenroute naar het zuidelijkste deel van Vietnam gereed was.

brug openingsjaar type hoofdoverspanning (m)
Mỹ Thuận Bridge 2000 tuibrug 350 m
Rạch Miễu Bridge 2008 tuibrug 270 m
Hàm Luông Bridge 2010 kokerbrug 150 m
Cần Thơ Bridge 2010 tuibrug 550 m
Cao Lãnh Bridge 2018 tuibrug 350 m
Vàm Cống Bridge 2019 tuibrug 450 m

Tol

Op expressways moet veelal tol worden betaald. In 2017 werd electronic toll collection geïntroduceerd door de Việt Nam Expressway Corporation.[2]

Wegnummering

Het wegennet is genummerd met één tot driecijferige nummers, waarbij het hoofdwegennet in twee spinnenwebben is genummerd vanuit Hanoi en Ho Chi Minh City. Snelwegen hebben niet per se een apart nummer. Vroeger bestonden er twee verschillende nummeringssystemen in Noord- en Zuid-Vietnam, later is dit één systeem geworden, alhoewel de nummering zelf nog duidelijk de twee delen van het land kenmerkt. Grensoverschrijdende wegen behouden hetzelfde nummer met Laos en Cambodja. De QL1A (Quốc lộ 1A) is de belangrijkste weg van Hanoi naar Ho Chi Minh City.

Expressways

In 2015 is een wegnummering van 22 CT-routes (cao tốc) vastgesteld.[3]

# nummer naam traject
Vietnam CT1.png CT.01 Đường cao tốc Bắc – Nam phía Đông (North-South Expressway, east side) Hanoi - Ninh Binh - Da Nang - Dau Giay - Ho Chi Minh - Can Tho
Vietnam CT2.png CT.02 Đường cao tốc Bắc – Nam phía Tây (North-South Expressway, west side) Phu Tho - Hoa Binh - Da Nang - Dong Nai - Ho Chi Minh - Kien Giang
Vietnam CT3.png CT.03 Đường cao tốc Lạng Sơn – Bắc Giang – Bắc Ninh Lang Son - Bac Ninh
Vietnam CT4.png CT.04 Đường cao tốc Hà Nội – Hải Phòng Hanoi - Haiphong
Vietnam CT5.png CT.05 Đường cao tốc Hà Nội – Việt Trì - Lào Cai Hanoi - Lao Cai
Vietnam CT6.png CT.06 Đường cao tốc Nội Bài – Hạ Long – Móng Cái Noi Bai - Ha Long - Mong Cai
Vietnam CT7.png CT.07 Đường cao tốc Hà Nội – Thái Nguyên – Chợ Mới Hanoi - Bac Kan
Vietnam CT8.png CT.08 Đường cao tốc Láng - Hoà Lạc – Hoà Bình Hanoi - Hoa Binh
Vietnam CT9.png CT.09 Đường cao tốc Ninh Bình – Hải Phòng – Quảng Ninh Ninh Binh - Quang Ninh
Vietnam CT10.png CT.10 Đường cao tốc Hồng Lĩnh – Hương Sơn Hong Linh - Huong Son
Vietnam CT11.png CT.11 Đường cao tốc Cam Lộ - Lao Bảo Cam Lo - Lao Bao
Vietnam CT12.png CT.12 Đường cao tốc Quy Nhơn – Pleiku Quy Nhon - Pleiku
Vietnam CT13.png CT.13 Đường cao tốc Biên Hoà – Vũng Tàu Bien Hoa - Vung Tau
Vietnam CT14.png CT.14 Đường cao tốc Dầu Giây – Đà Lạt Dau Giay - Da Lat
Vietnam CT15.png CT.15 Đường cao tốc TP. Hồ Chí Minh – Thủ Dầu Một – Chơn Thành Ho Chi Minh - Nhon Thanh
Vietnam CT16.png CT.16 Đường cao tốc TP. Hồ Chí Minh – Mộc Bài Ho Chi Minh - Moc Bai
Vietnam CT17.png CT.17 Đường cao tốc Châu Đốc – Cần Thơ – Sóc Trăng Chau Doc - Soc Trang
Vietnam CT18.png CT.18 Đường cao tốc Hà Tiên – Rạch Giá – Bạc Liêu Ha Tien - Bac Lieu
Vietnam CT19.png CT.19 Đường cao tốc Cần Thơ – Cà Mau Can Tho - Ca Mau
Vietnam CT20.png CT.20 Đường cao tốc vành đai 3 TP. Hà Nội 3rd Ring Road (Hanoi)
Vietnam CT21.png CT.21 Đường cao tốc vành đai 4 TP. Hà Nội 4th Ring Road (Hanoi)
Vietnam CT22.png CT.22 Đường cao tốc vành đai 3 TP. Hồ Chí Minh 3rd Ring Road (Ho Chi Minh City)

Bewegwijzering

De bewegwijzering is erg simpel met blauwe borden en witte letters. Wegnummers werden oorspronkelijk zelden aangegeven, vanaf 2015 is een nieuwe Europese stijl bewegwijzering geïntroduceerd met wegnummers.

Verkeersborden

Dezelfde verkeersborden als in Europa worden ook in Vietnam gebruikt.

Wegmarkering

Wegmarkeringen zijn zowel geheel wit, als met een gele middenstreep. Er lijkt geen consistentie in te zitten of het zijn meerdere generaties wegmarkeringen.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is maximaal 50 km/h binnen de bebouwde kom, 80 km/h op hoofdwegen buiten de bebouwde kom en 120 km/h op expressways. Op snelwegen geldt soms een lagere maximumsnelheid op de rechterrijstrook en vaak zijn er ook minimumsnelheden van 60 tot 80 km/h.

Zie ook

Externe links

Vietnam Expressway Company

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea