VR1 (Portugal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VR1
Begin Ribeira Brava
Einde Caniçal
Lengte 44 km
Route

1 Ribeira Brava

2 Campanário

3 Quinta Grande

4 Alforra

5 Ponte dos Frados

6 Câmara Lobos

7 Quebradas

8 Esmeraldo

9 Pilar

10 Santo António

11 Santa Luzia

12 Pestana Júnior

13 Boa Nova

14 Pinheiro Grande

15 Cancela

16 Caniço

17 Porto Novo

18 Gaula

19 Boaventura

20 São Pedro

21 Santa Cruz

22 Aeroporto Gare

23 Aeroporto Leste

24 Água de Pena

24 Machico Sul

26 Machico Norte

27 Caniçal Oeste

Porto do Caniçal

De VR1 is een Via rápida in Portugal op het eiland Madeira. De weg heeft een lengte van 44 kilometer en vormt een verbinding tussen het zuiden en het noordoosten van Madeira. De weg volgt – soms op enige afstand - de kustlijn en ontsluit onder andere het vliegveld van Madeira en de hoofdstad Funchal. De weg is geheel 2x2, alle aansluitingen zijn ongelijkvloers en de weg heeft autowegstatus. De weg vervangt in het zuiden en oosten van het eiland tevens de weg ER101, de weg die rond het eiland loopt. Op sommige kaarten komt dit wegnummer nog voor op die tracé.

Routebeschrijving

De VR1 begint aan de noordkant van Ribeira Brava in het smalle dal van de gelijknamige rivier. Het is tevens de plaats waar zowel de VE3 als de VE4 samenkomen. De aansluiting is, afhankelijk van de rijrichting, deels gelijkvloers en deels ongelijkvloers. Na het begin van de Via Rapida volgt al meteen een tunnel van 1800 meter. De weg loopt hier globaal in oostelijke richting.

De weg bedient hier de voorsteden van Funchal, en is wel vrij bochtig, óók in de tunnels. Ter hoogte van Quinta Grande bevindt zich de op twee-na-langste tunnel, namelijk de 1200 meter lange tunnel Cabo Girão, genoemd naar de 580 meter hoge klif die zich hier in de buurt bevindt. Als Câmara dos Lobos is gepasseerd komt de weg in het stedelijke gebied van Funchal terecht, zij het op steeds grotere hoogte in de bergen. Vanaf afrit 7 bedient de weg voornamelijk de stad. Bij afrit 7 begint de Estrada Monumental, de weg waaraan vele hotels liggen aan de westzijde van Funchal. De afritten 8 en 9 liggen zeer dicht na elkaar, en zijn met elkaar verweven. In oostelijke richting heeft de weg daarom heel kort 3 rijstroken om het weven goed mogelijk te maken. De invoegstroken zijn overigens wel vrij kort. Afrit 9 is feitelijk een zubringer: De Estrata de Liberdade die vanaf afrit 9 loopt, is een 2x2-weg met ongelijkvloerse kruisingen totdat hij 2 kilometer na de afrit eindigt op een rotonde. Het is dan ook de belangrijkste aansluiting voor het centrum van Funchal. In westelijke richting heeft afrit 9 een linkse uitvoeger, de enige linkse uitvoeger op de VR1.

Ter hoogte van afrit 12 bereikt de VR1 het noordelijkste punt van de randweg om Funchal heen, de weg loopt dan even naar het zuidoosten en komt lager te liggen. Vanaf afrit 15 loopt de weg dan weer dichterbij de zee.

Na Caniço begint de weg meer naar het noordoosten te draaien omdat de weg de kustlijn van het eiland blijft volgen.

Na Santa Cruz volgen 2 afritten t.b.v. het vliegveld van het eiland. De weg loopt hier tussen het vliegveld en de kust door. De rit na de tweede afrit is spectaculair omdat men diep onder de landingsbaan doorgaat, die hier hoog op palen is gebouwd boven het dal. Nog onder die landingsbaan zit een afrit.

Na het vliegveld passeert men de langgerekte stad Machico waar aan de noordkant de VE1 aftakt voor bestemmingen langs de noordkust. Vanuit westelijke richting begint de afrit voor een tunnel, zodat er 3 tunnelbuizen liggen: 2 per rijrichting, en 1 voor de afrit naar de VE1. Daarna volgt de tunnel Duplo do Caniçal, met 2140 meter de langste tunnel van de VE1. Boven deze tunnel loopt overigens nóg een tunnel, namelijk in de ER109.


Afrit 27 is aan de oostkant van Machico en is een halve afrit vanuit westelijke richting gezien. Na het passeren van die afrit volgt nog een tunnel waarin de weg een scherpe bocht naar rechts maakt. Direct na die tunnel eindigt de VR1 op een rotonde bij de haven van Caniçal.

Kilometrering

De VR1 begint bij KM 0 ter hoogte van Ribeira Brava. Elke kilometer staat langs de rijbaan een bordje met op de bovenste helft VR1 (witte letters op een rode achtergrond) en op de onderste helft slechts het getal (zwarte cijfers op een witte achtergrond) van de hele kilometer. Het kilometerwaarden lopen op in oostelijke richting.

Tunnels en viaducten

Doordat de VR1 diverse dalen en bergen moet doorsnijden zijn er tunnels gebouwd, in totaal 30. De langste tunnel ligt bij Caniçal en heeft een lengte van 2160 meter[1]. Alle tunnels op de VR1 bestaan in beide richtingen en hebben alleen 2 rijstroken, met VRI’s vóór de tunnel en rijstrooksignalering De enige uitzondering is de tunnel bij Gaula, die bestaat alleen in zuidelijke richting, de rijbaan in noordelijke richting ligt iets verder oostwaarts en loopt over een viaduct. Om bij eventuele afsluitingen van een tunnelbuis het verkeer door één tunnelbuis te leiden zijn er op diverse plaatsen doorsteken gemaakt van de ene naar de andere rijbaan.

De VR1 kent ook vele viaducten. Het viaduct van João Gomes heeft de hoogste overspanning, namelijk 140 meter boven de gelijknamige rivier.

Geschiedenis

In 1989 is men begonnen met de aanleg van deze weg. Vanaf 2000 zijn er diverse openstellingen geweest.

Openstellingsgeschiedenis

De VR1 is tussen 2000 en 2005 opengesteld[2].

Van Naar Lengte Datum
Ribeira Brava Pilar 10,5 km juli 2000
Pilar Boa Bova 5,5 km januari 2001
Boa Nova Cancela 3,2 km juli 2001
Cancela Santa Cruz 9,8 km januari 2001
Santa Cruz Machico-Sul 5,0 km januari 2002
Machico-Sul Porto do Caniçal 7,3 km juli 2005

Verzorgingsplaats

Er zijn slechts 3 verzorgingsplaatsen langs de VR1:

  • In beide richtingen direct ten oosten van de tunnel Jardim Botânico.
  • In zuidelijke richting tussen de afritten Boaventura en Gaulo.

De verzorgingsplaatsen hebben een tankstation van Repsol, een klein winkeltje en een kleine parkeerplaats.

Toekomst

Er zijn geen plannen bekend voor de toekomst voor een verdere verlenging of verbreding van de VR1.

Tol

Er wordt schaduwtol geheven. Per voertuig wordt een bedrag aan de concessiehouder, Vialitoral, afgedragen.

Verkeersintensiteiten

Bij het begin in Ribeira Brava reden in 2009 gemiddeld 19774 voertuigen per dag. Rondom de afritten die het centrum van Funchal bedienen loopt dit op naar ruim 57000 voertuigen. Rond het vliegveld zijn dit nog rond de 18000 voertuigen en na Machico daalt het aantal scherp tot ruim 3800 bij Caniçal [3].

Referenties