VRIGEN

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VRIGen is een softwarepakket waarmee regelstructuren kunnen worden ontworpen om verkeerslichten aan te sturen. Gegeven de inrichting van het kruispunt, de intensiteiten en de conflicten tussen de verkeersstromen genereert VRIGen alle mogelijke structuren, de cyclustijd en groentijden voor deze structuren en de bijbehorende verkeersregeling. VRIGen is ontwikkeld aan de Technische Universiteit Delft.

De invoer van VRIGen is:

  1. De vormgeving van het kruispunt: welke verkeersstromen zijn aanwezig (personenvoertuig, fietser-, voetgangerstromen en openbaar vervoer).
  2. De ontruimingstijden tussen conflicterende verkeersstromen.
  3. Tijdsinstellingen als minimumgroentijd, geeltijd en garantieroodtijd, en de hiaattijden van de detectoren.
  4. Intensiteiten, afrijcapaciteiten van de verkeersstromen.
  5. Coördinatiestrategieën: welke verkeersstromen moeten worden gekoppeld om een directe passage over het kruispunt te garanderen.
  6. Tactieken zoals prioriteit, meeaanvraag of verlengen van parallelle stromen.

Gegeven de verkeersstromen en conflicten bepaalt VRIGen alle conflictgroepen en rangschikt deze tot regelstructuren met de bijbehorende flexibiliteit. Gegeven de intensiteiten, afrijcapaciteiten en ontruimingstijden bepaalt VRIGen de minimum cyclustijd en groentijden door de kritieke stromen van de regelstructuur vast te stellen.

Nadat de gebruiker een regelstructuur heeft gekozen, geeft VRIGen uitvoer zoals het blokkenschema, de cyclustijd, de flexibiliteit, de groentijden en verliestijden in de structuur, alsmede de bijbehorende verkeersregeling die als invoer gebruikt kan worden voor een verkeersregelprogramma in een simulatie-omgeving.

Verkeersregeltechnische software
COCON · Lisa+ · CCOL · VRIGEN · TRANSYT · TRAFFICK