Vaaralan eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Vaarala
Vaarala.png
Kruisende wegen DK4.svgKantatie 50.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 199x

Het Vaaralan eritasoliittymä (knooppunt Vaarala) is een knooppunt in Finland, gelegen in Vantaa, een voorstad van Helsinki. Bij deze klaverturbine kruist de valtatie 4 de Kehä III (ring 3).

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Vaarala van de voorstad Vantaa.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine, met twee turbinebogen en twee klaverlussen. Voor de klaverlussen is er een parallelbaan langs de valtatie 4, die 2x2 rijstroken telt. De Kehä III telt ook 2x2 rijstroken en gaat onder de valtatie 4 door. Naast het knooppunt staat een grote vestiging van IKEA, een belangrijk herkenningspunt in de regio Helsinki. Direct ten oosten van het knooppunt is een halfklaverblad met de Seututie 140, tussen het knooppunt en deze aansluiting is een 100 meter lang weefvak. Hetzelfde geldt voor de westzijde van het knooppunt, waar ook een halfklaverblad met een 100 meter lang weefvak is.

Geschiedenis

De valtatie 4 opende in 1971 vanuit Helsinki tot ter hoogte van dit knooppunt en werd in 1973 verlengd tot Järvenpää, ten noorden van Helsinki. Pas in de jaren '90 is de Kehä III op dit punt opgewaardeerd naar een snelwegachtige weg. Toen is ook dit knooppunt aangelegd. De late aanleg van de Kehä III als snelweg heeft als voordeel dat het knooppunt relatief modern is. De andere ringwegen hebben regelmatig substandaard knooppunten met de invalswegen van Helsinki.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 46.200 voertuigen over de valtatie 4 ten zuiden en 47.800 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De Kehä III telt 33.600 voertuigen ten westen en 26.400 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom