Vail Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-70
Hoogte (ft) 10,662 ft
Hoogte (m) 3.250 m
Gebergte Rocky Mountains
Verkeersintensiteit 18.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vail Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De Interstate 70 in Colorado loopt er overheen. De bergpas is 3.250 meter hoog.

Kenmerken

De Vail Pass is een oost-west georiënteerde bergpas, alhoewel de pashoogte noord-zuid verloopt. De pashoogte is gelegen op de grens van Summit County en Eagle County. Het betreft het deel van de Interstate 70 in Colorado tussen Vail en Copper Mountain. De bergpas is dus een freeway, de hoogste bergpas van een freeway in de Verenigde Staten, alhoewel de Eisenhower Tunnel van de I-70 hoger ligt, maar technisch gezien geen bergpas is. Vail Pass is dus niet de hoogstgelegen freeway in het land. Ter hoogte van Vail Pass bevindt zich een aansluiting naar County Road 16. Vail Pass wordt in de winter open gehouden.

Geschiedenis

Vail Pass is niet de oorspronkelijke bergpas door de Rocky Mountains. Voor 1940 verliep het verkeer via de Shrine Pass die 3.381 meter hoog is, maar onverhard is. In 1940 werd de US 6 in Colorado over de Vail Pass aangelegd en verving de Shrine Pass als doorgaande route. De Interstate 70 is in twee fases over de Vail Pass aangelegd. In 1969 opende het westelijke deel tussen Vail en de Vail Pass, tien jaar later in 1979 opende het aansluitende deel tot Copper Mountain.

Verkeersintensiteiten

Met 18.000 voertuigen per etmaal is Vail Pass de drukste bergpas van Colorado.

Referenties