Valderøytunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valderøytunnelen
Kruist Valderhaugfjord
Lengte 4.222 meter
Openstelling 20-10-1987
Intensiteit 8.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Valderøytunnel is een onderzeetunnel in Noorwegen, gelegen in Møre og Romsdal, nabij de stad Ålesund.

Kenmerken

De Valderøytunnel is één van drie tunnels die een aantal eilanden nabij Ålesund met Ålesund zelf verbindt. De Valderøytunnel gaat onder het Valderhaugfjord door en verbindt de eilanden Ellingsøya en Valderøya. De tunnel is enkelbuizig en 4.222 meter lang. De tunnel gaat maximaal 137 meter beneden zeeniveau en de sterkste hellingsgraad is 8,5%. Het is de enige van de drie tunnels in dit gebied die geen spiraaltunnel is om hoogteverschil te overbruggen. De tunnelportalen bevinden zich dan ook op enige afstand van zee.

Geschiedenis

De brug was onderdeel van het project Vigrasambandet om de luchthaven van Ålesund bereikbaar te maken zonder afhankelijk te zijn van veerdiensten. De luchthaven lag al sinds de jaren '50 op het eiland Vigra, dat via een korte brug verbonden is met het eiland Valderøya. Vanaf daar waren echter veerdiensten noodzakelijk. Het project Vigrasambandet omvatte drie onderzeetunnels, de Ellingsøytunnel, de Valderøytunnel en de Godøytunnel, evenals de Giskebrug. De eerste twee tunnels, waaronder de Valderøytunnel en brug werden op 20 oktober 1987 voor het verkeer geopend. De Godøytunnel opende twee jaar later voor het verkeer. Hiermee werden in totaal 5 eilanden met Ålesund verbonden.

Het project werd met tolheffing gefinancierd. De concessiehouder was Ålesund og Giske Tunnel- og Brusamband AS, dat een concessie van 22 jaar had om de aanlegkosten van 780 miljoen NOK terug te verdienen. Een lager dan verwacht gebruik in de eerste jaren en het besluit om de minder rendabele Giskebrug en Godøytunnel in het project op te nemen zorgden ervoor dat de concessiehouder in 1990 bijna failliet ging en gered moest worden. In 1997 werd besloten dat de tolheffing in 2009 beëindigd zou worden. De tolheffing is uiteindelijk op 25 oktober 2009 beëindigd.[1] Op 6 april 2020 is een trajectcontrole in de tunnel ingevoerd.[2][3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 8.500 voertuigen van de Valderøytunnel gebruik.[4]

Zie ook

Referenties