Motorvejkryds Vallensbæk

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vallensbæk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vallensbæk
Kruisende wegen
Type half-ster
Opengesteld 1974

Het motorvejkryds Vallensbæk is een knooppunt in Denemarken, uitgevoerd als een half sterknooppunt. Hier kruist de Motorring 4 de Primærrute 21, die ook wel de Holbækmotorvejen heet.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het voorstadje Vallensbæk, dat ten zuidoosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het motorvejkryds Vallensbæk is vormgegeven als een ruim opgezet half sterknooppunt, vrijwel identiek met het nabijgelegen motorvejkryds Taastrup. Er is geen duidelijke hoofdrichting binnen het knooppunt, alle verbindingen zijn gelijkwaardig. De Motorring 4 vormt de westelijke bypass van København, en loopt vanaf Ishøj naar Ballerup. De Primærrute 21 is een wat langere snelweg die vanaf København naar Holbæk op het westen van het eiland Sjælland loopt en een belangrijke forenzenroute is. De PR21 en de Motorring 4 zijn ten noorden van het knooppunt kortstondig dubbelgenummerd tot aan het motorvejkryds Taastrup. De Motorring 4 telt 2x2 rijstroken ten zuiden en 2x3 rijstroken ten noorden van het knooppunt de Primærrute 21 telt ook 2x3 rijstroken. Het knooppunt is belangrijk, verkeer vanaf de E20/E47/E55 naar het zuiden van København moet de Motorring 4 en Primærrute 21 gebruiken, aangezien het motorvejkryds Brøndby niet volledig is. Het knooppunt ligt aan de rand van voorstedelijk gebied op circa 5 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is in één keer in 1974 opengesteld, toen de Motorring 4 vanaf het motorvejkryds Ishøj tot aan de Roskildevej werd opengesteld, evenals de Primærrute 21 (Holbækmotorvejen) vanaf de Søndre Ringvej tot aan het knooppunt. Het knooppunt is sindsdien niet meer aangepast.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 54.200 voertuigen over de Motorring 4 ten zuiden en 65.300 voertuigen ten noorden van het motorvejkryds Vallensbæk. De Primærrute 21 verwerkte 83.900 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel