Vantaankosken eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vantaankoski
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 200x

Het Vantaankosken eritasoliittymä (knooppunt Vantaankoski) is een knooppunt in Finland, gelegen in de voorstad Vantaa van Helsinki. Hier kruist de valtatie 3 de Kehä III (ring 3) via een klaverturbine.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar een stroomversnelling in de rivier de Vantaanjöki, dat ten oosten van het knooppunt is gelegen. Een koski is een stroomversnelling, de rivier heet de Vantaa, waar de voorstad Vantaa naar vernoemd is.

Configuratie

Het knooppunt Vantaankoski is vormgegeven als een klaverturbine met een turbineboog voor verkeer van het oosten naar het zuiden en klaverlussen op de andere verbindingen. De valtatie 3 gaat met 2x2 rijstroken onder de Kehä III door. Direct ten oosten van het knooppunt is een aansluiting dat vormgegeven is als een halfklaverblad en aansluit op de Seututie 130. Het knooppunt ligt aan de rand van het stedelijke gebied van Helsinki in bosgebied.

Geschiedenis

In 1977 was de valtatie 3 tussen Helsinki en de Kehä III naar 2x2 rijstroken verdubbeld en kreeg de status van een moottoritie. In 1985 werd de snelweg noordwaarts verlengd naar Kalkun. De Kehä III is in de jaren '60 en '70 aangelegd, maar was in eerste instantie geen snelweg, en had gelijkvloerse kruispunten, zo ook op dit knooppunt, die oorspronkelijk was vormgegeven als een parclo met twee verkeerslichten voor linksafslaand verkeer op de Kehä III. Eind jaren '2000 is het knooppunt omgebouwd tot de huidige klaverturbine. Het project was in 2011 afgerond, maar het is niet precies bekend wanneer de klaverturbine is opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 44.400 voertuigen over de valtatie 3 ten zuiden en 41.200 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De Kehä III telt 58.000 voertuigen ten oosten en 42.000 voertuigen ten westen van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom