Vanuatu

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vanuatu
Hoofdstad Port Vila
Oppervlakte 12.190 km²
Inwonertal 336.000
Lengte wegennet 1.776 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode VU

Vanuatu is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het zuidwesten van de Pacifische Oceaan. Het land is ter grootte van een derde van Nederland en telt 336.000 inwoners. De hoofdstad is Port Vila.

Inleiding

Geografie

Vanuatu is een eilandengroep van wat grotere eilanden ten westen van Fiji, ten noorden van het Franse eiland Nouvelle-Calédonie, ten zuidoosten van de Solomon Islands en ten zuidwesten van Tuvalu. De eilandengroep ligt zo'n 1.800 kilometer van de kust van Australië. De hoofdstad Port Vila ligt op het eiland Efate, terwijl Espiritu Santo het grootste eiland is. De eilanden liggen maximaal 1.300 kilometer van elkaar en zijn bergachtig. Mount Tabwemasana is met 1.877 meter het hoogste punt van Vanuatu. De meeste eilanden zijn bedekt met tropisch regenwoud.

Het land heeft een tropisch klimaat met vrij veel neerslag. Er is echter wel sprake van duidelijk nattere en drogere seizoenen. Vanuatu heeft in tegenstelling tot een groot deel van het Pacifisch gebied ook enige temperatuursvariatie gedurende het jaar, variërend van 26°C in de winter tot 31°C in de zomer.

Demografie

Vanuatu heeft een vrij snelgroeiende bevolking, van 60.000 inwoners rond 1960 naar 180.000 in 2000 en rond 335.000 in 2022. De bevolking woont voornamelijk op het platteland, maar de hoofdstad Port Vila Luganville zijn wat grotere plaatsen.

De bevolking van Vanuatu is grotendeels van Melanenische afkomst, vergelijkbaar met veel andere eilandnaties in het zuidwesten van het Pacifisch gebied. De nationale taal is het Bislama, daarnaast zijn het Engels en Frans officiële landstalen. Bislama is een creoolse taal die de lingua franca op de eilandengroep is. De taal heeft sterk een Engels vocabulaire. Het Engels en Frans zijn talen van het onderwijs, het gebruik tussen beide talen is gesplitst naar politieke lijnen. Er worden daarnaast naar schatting 113 inheemse talen gesproken, wat Vanuatu linguïstisch één van de meest diverse landen ter wereld maakt.

Economie

De economie van Vanuatu is weinig ontwikkeld, voornamelijk gericht op de landbouw voor de eigen voedselvoorziening, evenals de visserij, maar vis is geen belangrijk exportproduct. De plaats Luganville heeft de belangrijkste exporthaven, omdat deze plaats op het grootste eiland ligt waar de meeste landbouw mogelijk is. Het land verkrijgt ook inkomsten uit offshore financiële diensten. Het toerisme speelt een rol van betekenis, met name in Port Vila.

Geschiedenis

Er is weinig bekend van de geschiedenis van Vanuatu voor Europees contact. De eilanden werden circa 3.000 jaar geleden voor het eerst bewoond, een trend die men op de meeste Pacifische eilanden ziet. In 1606 was een Portugese kapitein de eerste Europeaan die Vanuatu zag. Later Europees contact kwam pas in de tweede helft van de 18e eeuw. In de jaren 1860 werden veel inwoners van Vanuatu onder contracten te werk gesteld op plantages in Australië en andere Europese kolonies in het Pacifisch gebied.

Zowel de Fransen als de Britten hadden interesse in het gebied eind 19e eeuw. Uiteindelijk werd in 1906 besloten om de eilanden gezamenlijk te besturen. Later kwamen arbeidsmigranten uit Frans-Indochina op plantages in Vanuatu werken. De Tweede Wereldoorlog bracht grote veranderingen voor Vanuatu. De Franse invloed werd sterk verminderd na de val van Frankrijk in 1940 en vervolgens was er de dreiging van een Japanse invasie, waardoor veel Amerikaanse troepen in Vanuatu werden gelegerd. In 1945 vertrokken de Amerikanen.

Na de oorlog begon Vanuatu enigszins te industraliseren, met name de mijnbouw van mangaan en grootschalige veehouderij. Dit nam veel land in beslag, wat onrust en een onafhankelijkheidsbeweging veroorzaakte. In de jaren '70 groeide Port Vila uit tot een enigszins moderne stad, zeker voor Pacifische standaarden. De eilanden stonden onder gemeenschappelijk Brits en Frans bestuur tot aan onafhankelijkheid in 1980.

Na onafhankelijkheid bleef de politiek van Vanuatu instabiel, maar het land wist wel een democratisch stelsel te behouden.

Wegennet

Vanuatu beschikt over 1.070 kilometer weg, waarvan 24% is verhard.[1] Een andere bron spreekt over 1.776 kilometer weg, waarvan 234 kilometer is geasfalteerd, 1.142 kilometer gravel en 400 kilometer zandweg.[2] Het Public Works Department spreekt over bijna 3.000 kilometer weg. Het verharde wegennet bedraagt 158 kilometer op Efate en 76 kilometer op Santo. Op andere eilanden zijn geen verharde wegen.

Het wegennet wordt formeel geclassificeerd als een arterial road, feeder road of urban road.

Het wegennet van Vanuatu is niet erg ontwikkeld. Op de meeste eilanden is maar één grotere kern, wat een heel netwerk van wegen overbodig maakt. Het wegennet verkeert grotendeels in matige of slechte conditie, met uitzondering van projecten die recentelijk uitgevoerd zijn. De staat van onderhoud is zelfs in de grotere plaatsen matig. Een probleem is een gebrek aan adequate drainage. De meeste verharde wegen liggen in en rond de steden Port Vila en Luganville. De Efate Ring Road en de Santo East Coast Road zijn de langste verharde wegen buiten deze twee steden.

In Port Vila is 75% van de straten verhard. In Luganville is 40% van de straten verhard. Op andere eilanden zijn alle wegen onverhard, ook in de kleine plaatsen. Vanwege de forse neerslag zijn onverharde wegen vaak slecht berijdbaar.

Het verkeer rijdt rechts, één van de weinige eilandnaties in Oceanië waar dit het geval is. Er zijn geen autosnelwegen of andersoortige hoogwaardige wegen op Vanuatu.

Wegbeheer

Het wegbeheer in Vanuatu ligt bij het Public Works Department (PWD).[3]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Vanuatu.

Bewegwijzering

Er is waarschijnlijk geen bewegwijzering in Vanuatu.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Vanuatu bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom en 80 km/h buiten de bebouwde kom. De maximumsnelheid van 80 is één van de hoogste snelheidslimieten van de Pacifische eilanden.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau