Vanuatu

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Vanuatu.svg
Vanuatu
Vanuatu.png
Hoofdstad Port Vila
Oppervlakte 12.190 km²
Inwonertal 243.000
Lengte wegennet 256 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode VU

Vanuatu is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het zuidwesten van de Pacifische Oceaan. Het land is ter grootte van een derde van Nederland en telt ruim 240.000 inwoners. De hoofdstad is Port Vila.

Inleiding

Vanuatu is een eilandengroep van wat grotere eilanden ten westen van Fiji, ten noorden van het Franse eiland Nieuw-Caledonië, ten zuidoosten van de Solomon Islands en ten zuidwesten van Tuvalu. De eilandengroep ligt zo'n 1.800 kilometer van de kust van Australië. De hoofdstad Port Vila ligt op het eiland Efate, terwijl Espiritu Santo het grootste eiland is. De eilanden liggen maximaal 1.300 kilometer van elkaar en zijn bergachtig. Mount Tabwemasana is met 1.877 meter het hoogste punt van Vanuatu. De meeste eilanden zijn bedekt met tropisch regenwoud.

Vanuatu heeft een bijzondere politieke geschiedenis, daar het gezamenlijk door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bestuurd werd. In 1980 werd het onafhankelijk. De politieke situatie is onstabiel en de regio is gevoelig voor natuurgeweld, met name zware aardbevingen. Het land is economisch niet erg ontwikkeld, met een inkomen van $ 4.700 per inwoner. De belangrijkste economische sectoren zijn de landbouw, toerisme en visserij.

Wegennet

Het wegennet van Vanuatu is niet erg ontwikkeld, omdat op de meeste eilanden maar één grotere kern is, en een wegennet dus overbodig maakt. Het verkeer rijdt rechts, één van de weinige eilandnaties in Oceanië waar dit het geval is. Er zijn geen autosnelwegen op Vanuatu en alleen enkele hoofdwegen zijn verhard. Er is geen sprake van een bijzonder hoogwaardig uitgebouwd wegennet rond de hoofdstad Port Vila, daar deze stad niet erg groot is. Er zijn alleen enkelbaans wegen. De enige andere grotere plaats is Luganville, gelegen op het eiland Espiritu Santo. Hier is maar één enkele verharde weg.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Vanuatu.

Bewegwijzering

Er is waarschijnlijk geen bewegwijzering in Vanuatu.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu