Varaždin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Varaždin
Grootste stad Varaždin
Oppervlakte 1.262 km²
Inwonertal 161.820 (2021)
Lengte snelwegennet 44 km
Eerste snelweg 1998
Afkorting

De provincie Varaždin (Kroatisch: Varaždinska Županija) is gelegen in het noordwesten van Kroatië en grenst daarbij aan buurland Slovenië.

Inleiding

De naam van de županija is afgeleid van de gelijknamige hoofdstad. Het grenst in het westen aan Slovenië. De hoofdstad Varaždin ligt in het noorden van de županija vlakbij de županija Međimurje.

Kenmerkend voor de županija is de rivier de Drava die inclusief 2 stuwmeren de noordelijke grens met Međimurje vormt. In het zuiden loopt de rivier de Bedinja van west naar oost.

Het noordelijke deel, dus ook de omgeving van de hoofdstad is vlak, maar verder naar het zuiden worden het landschap heuvel- en bergachtiger. Tegen de zuidgrens lopen de gebergten Kalnik en Ivanščica waar ook meer bossen zijn. Door de landschappelijke kenmerken is het noorden dichter bevolkt dan het zuiden.

Wegennet

De meeste doorgaande wegen komen door of langs de hoofdstad Varaždin. Doordat dit ook de enige grote stad van de županija is zijn er in de rest van de grondgebied minder doorgaande wegen. De wegen die er zijn verbinden Varaždin veelal met grotere plaatsen in andere županije of in Slovenië.

Autoceste

De A4 vormt de enige autocesta van deze županija en vormt de verbinding tussen Budapest en Zagreb. De weg loopt van noordoost naar zuid en loopt op enige afstand van Varaždin vandaan, verkeer naar die stad moet altijd een stuk via državne ceste. De A4 is hier een tolweg met 2x2-profiel.

Hoofdwegennet

De D3 is van de hier lopende državne ceste de enige noord-zuidverbinding. De weg verbindt Čakovec via Varaždin met Novi Marof en loopt dan parallel aan de A4 in de richting van Zagreb. Hierdoor is het een langzame maar tolvrije alternatieve route voor de A4. Naast de D3 is er nog een aantal wegen dat een oost-west verbinding volgt. In het noorden loopt de D2 van de grens met Slovenië langs Varaždin naar Ludbreg en dan verder oostwaarts. Deze weg loopt parallel – zij het op afstand – met de rivier Drava. Verder verbindt de D35 Varaždin met het zuidwesten van de županija en wordt het zuidoosten bediend door de D24 tussen Ludbreg en Novi Marof.

Varaždin

De hoofdstad ligt in het noorden van de županija tegen de Drava en het stuwmeer Varaždinsko jezero aan. Hierdoor kan er aan de noordzijde geen rondweg worden aangelegd. Verkeer van de noordelijke gelegen D2 dat bij Varaždin naar de D3 in noordelijke richting wil, zal derhalve altijd door de stad moeten rijden. De route door de stad bestaat daar waar hij om het oude centrum heenloopt echter wel uit 2 rijbanen met 2 rijstroken per richting. Verkeer dat van andere relaties gebruik wil maken bij Varaždin kan wel gebruikmaken van een zuidelijke bypass om de stad heen. Deze loopt echter op aanzienlijke afstand van de stad vandaan en dat verkeer wordt hiermee dus uit de stad geweerd.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar