Varkenshoek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Varkenshoek
NLA059.svg
A59 Maximakanaal.jpg
Overspant Máximakanaal / Rosmalense Aa
Rijstroken 2x2 + weefstroken
Totale lengte ~175 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ~8 meter
Openstelling 2009
Verkeersintensiteit 84.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Varkenshoek is een liggerbrug in de A59 in Rosmalen in de provincie Noord-Brabant. De brug bevindt zich iets ten oosten van knooppunt Hintham.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het voormalig gehucht Varkenshoek. Dit gehucht bevond zich op de locatie van het huidige terrein van Heijmans ten noordwesten van de brug.

Kenmerken

De brug bestaat uit een tweetal liggerbruggen, elk voor één rijbaan. Over de brug loopt de A59. De noordelijke brug heeft 4 rijstroken en een vluchtstrook. De zuidelijke brug heeft 2 rijstroken, één weef- en een vluchtstrook. De brug overspant het Máximakanaal, de Rosmalense Aa, een fiets- en een wandelpad.

Geschiedenis

Op 29 december 1970 opende rijksweg 55 tussen knooppunt Hintham en Rosmalen voor het verkeer. Later werd deze weg omgenummerd naar N50, hoewel deze nog tot Maliskamp als autosnelweg was uitgevoerd. Rond 2003 is de weg hernoemd naar N59. Op 24 april 2004 opende de tot A59 omgebouwde snelweg tussen knooppunt Hintham en Maliskamp voor het verkeer. In 2006 is men gestart met de ombouw van het knooppunt Hintham vanwege de verbreding van de A2 van 2x3 naar 4x2 rijstroken. Tijdens deze ombouw is de brug Varkenshoek aangelegd, aangezien al bekend was dat enkele jaren later het Máximakanaal (destijds bekend als omlegging Zuid-Willemsvaart) zou worden gegraven. De brug werd in 2009 geopend voor het verkeer. In de eerste jaren daarna lag er alleen grond onder de brug. Tussen 2011 en 2014 is het Máximakanaal aangelegd. Bij de aanleg van het kanaal kwam men erachter dat de noordelijke brug te laag was gebouwd en moest worden opgehoogd om aan de vereiste doorvaarthoogte van 7 meter te kunnen voldoen. Daarom is de noordelijke brug in augustus 2014 met ongeveer 17 centimeter opgevijzeld.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 84.400 voertuigen over de brug. De brug loopt daarmee tegen de capaciteitsgrenzen aan.

Referenties