Västernorrland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vasternorrland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Härnösand
Grootste stad Sundsvall
Oppervlakte 21.638 km²
Inwonertal 242.000
Lengte snelwegennet 33 km
Eerste snelweg 1966
Afkorting

Västernorrland is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het noorden van het land. De provincie is ter grootte van tweederde van Nederland en telt circa 240.000 inwoners. De hoofdstad is Härnösand, de grootste stad is Sundsvall.

Inleiding

Västernorrland is gelegen aan de Botnische Golf. Het grenst in het noorden aan Västerbotten, in het westen aan Jämtland en in het zuiden aan Gävleborg. De provincie meet 200 kilometer van noord naar zuid en 160 kilometer van west naar oost. De grootste stad is het in het zuiden gelegen Sundsvall. De hoofdstad is echter de iets noordelijker gelegen stad Härnösand. Andere grotere plaatsen liggen overwegend in de kustregio, zoals Kramfors en Örnsköldsvik. De enige landinwaarts gelegen plaats van enige omvang is Sollefteå.

De kuststreek van Västernorrland is heuvelachtig en heet ook wel Höga Kusten. De kuststreek kent diverse langwerpige baaien en eilanden. Landinwaarts is Västernorrland licht heuvelachtig zonder echt grote hoogteverschillen. Västernorrland is overal dichtbebost, er zijn geen grotere open gebieden. Enkele grote rivieren stromen door Västernorrland.

Wegennet

Twee E-wegen lopen door Västernorrland, de E4 langs de kust en de E14 die in Sundsvall eindigt. De E4 is deels een motorväg en overwegend een motortrafikled met 2+1 rijstroken. Andere hoofdwegen zijn de RV 83, RV 86, RV 87 en RV 90. Geen van deze wegen heeft een erg groot doorgaand belang. De RV 90 is nog het belangrijkste als doorsteek van de E4 naar de E45.

Västernorrland heeft twee grote bruggen, Högakustenbron en Sundsvallsbron. De Högakustenbro is een grote hangbrug, één van de grotere in Europa. De brug in Sundsvall is een liggerbrug. Beide bruggen zijn onderdeel van de E4.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland