RWS-signaalgroepafwikkeling

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vastgroen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Binnen de roodfase en groenfase van een signaalgroep worden verschillende soorten rood en groen onderscheiden. In de signaalgroep-procedure ligt vast volgens welke voorwaarden de overgangen tussen deze verschillende soorten plaatsvinden.

Zo is er bij ‘recht op groen’ een signaalgroep die op rood staat en aan de beurt is om naar groen geschakeld te worden, omdat bijvoorbeeld het blok waarin de signaalgroep zit actief is.

Binnen groen zijn er verschillende soorten waarbij de groentijd wordt verlengd met het oog op verkeer dat zich heeft gemeld via een detectielus op grotere afstand van de stopstreep.

Elke signaalgroep wordt ingedeeld bij een blok. Dit is een groepje van niet conflicterende richtingen die tegelijkertijd groen kan worden. Alle blokken worden in de volgorde waarin ze groen kunnen krijgen gezet. Dit heet bij de RWS C-regelaar de blokkenketen.

De blokprocedure legt alle mogelijke volgorden van afwikkeling van signaalgroepen vast. Dat betekent dat is voorgeschreven hoe het doorlopen van een blokkenketen op de standaardmanier hoort te gebeuren en welke variaties daarop zijn toegestaan.

In 1999 is een versie van de RWS C-regelaar zonder blokprocedure ontwikkeld: de RWS C-regelaar speciaal.