Västra Götaland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vastra Gotaland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Göteborg
Grootste stad Göteborg
Oppervlakte 23.499 km²
Inwonertal 1.589.000
Lengte snelwegennet 390 km
Eerste snelweg 1958
Afkorting

Västra Götaland is een län (provincie) in Zweden. Het is de grootste provincie van Zuid-Zweden en telt meer dan 1,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Göteborg.

Inleiding

Västra Götaland ligt aan de westkust van Zweden, op de overgang van het Kattegat naar het Skagerrak. De provincie heeft een grens met Noorwegen en grenst verder aan Värmland, Örebro, Östergötland, Jönköping en Halland. De provincie is ter grootte van tweederde van Nederland en is ruimschoots de grootste provincie van Zuid-Zweden in oppervlakte, en tevens de tweede van Zweden in inwonertal. De provincie wordt gedomineerd door het stedelijk gebied van de stad Göteborg, waar bijna tweederde van alle inwoners van de provincie wonen. Er zijn echter meerdere plaatsen van enig belang, zoals Trollhättan, Uddevalla, Strömstad, Lidköping, Mariestad, Skövde, Borås en Ulricehamn.

Västra Götaland heeft een scherenkust, met tal van eilanden, inhammen en baaien. Hier zijn ook kleine, maar abrupte hoogteverschillen. In het binnenland ligt het Vänern, het grootste meer van Zweden. In het oosten ligt het Vättern, het op één na grootste meer van Zweden. Elders liggen ook tal van meren. Het midden van Västra Götaland, met name ten zuiden van het Vänern, is een open gebied met vrij veel weilanden en landbouw. Elders is veel bebossing.

Wegennet

Västra Götaland heeft een redelijk dicht wegennet, met name in het midden en zuiden en uiteraard rond Göteborg.

Autosnelwegen

Västra Götaland heeft de meeste kilometers motorväg van alle Zweedse provincies, bijna 400 kilometer. De langste hiervan is de E6, die vanaf de grens met Halland tot de grens met Noorwegen een snelweg is. Deze telt overwegend 2x2 rijstroken, behalve in Göteborg, waar 2x3 rijstroken liggen. De E20 is vanaf Halland met de E6 dubbelgenummerd, maar beide routes splitsen in Göteborg, de E20 verloopt noordoostwaarts richting Örebro en is buiten Göteborg nog vrij lang een autosnelweg. De E45 begint in Göteborg en verloopt noordwaarts, eerst parallel aan de E6, later op grotere afstand. De route is tot Trollhättan vierstrooks, ten noorden daarvan veelal 2+1.

Overige snelwegen zijn met name de RV 40 vanaf Göteborg via Borås richting Ulricehamn en Jönköping, die vaak wordt beschouwd als de snelste route van Göteborg naar Stockholm. De RV 44 is tussen Uddevalla en Trollhättan ook een snelweg. Daarnaast zijn er enkele snelwegen of autowegen rond Göteborg, waaronder aftakkingen van de E6 en E20. Rondom Göteborg ligt een ringstructuur van autowegen.

Hoofdwegen

Het midden en zuiden van Västra Götaland wordt doorsneden door tal van hoofdwegen. Naast de voornoemde RV 40 zijn verder de RV 26, RV 27, RV 41, RV 42, RV 44, RV 46, RV 47 en RV 49 van belang. Opvallend is dat in het noordwesten van de provincie geen rijkswegen zijn.

Bruggen

In Västra Götaland liggen enkele grotere bruggen. Op de grens met Noorwegen ligt Svinesundsbrua, in Göteborg Älvsborgsbron. Uddevallabron is ook van belang, evenals Angeredsbron.

Tunnels

Er zijn diverse korte tunnels in de E6, omdat deze heuvelruggen kruist. In Göteborg zijn echter diverse tunnels, waaronder de eerste afzinktunnel van Zweden, Tingstadstunneln en de nieuwere Marieholmstunneln. Onder het centrum van Göteborg ligt Götatunneln.

Tol

In Västra Götaland moet de congestieheffing in Göteborg betaald worden. Tevens is Svinesundsbrua op de grens met Noorwegen een tolweg, evenals de oude brug parallel daaraan.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland