Vaticaanstad

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Vatican City.png
Città del Vaticano
Vaticaanstad.png
Hoofdstad Vatican City
Oppervlakte 0,44 km²
Inwonertal 826
Lengte wegennet 0 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode V

Vaticaanstad (Italiaans: Stato della Città del Vaticano) is het kleinste land ter wereld, midden in Rome, Italië. Het landje heeft een oppervlakte van 0,44 km² en telt 826 permanente bewoners.

Inleiding

Vaticaanstad is de hoofdzetel van de katholieke wereld. Het landje ligt in het centrum van de Italiaanse hoofdstad Roma (Rome), op zo'n 600 meter van de rivier de Tiber. Vaticaanstad meet 1 kilometer van oost naar west en 800 meter van noord naar zuid. Het landje wordt bewaakt door de Zwitserse garde. Een groot deel van de oppervlakte wordt bezet door de Sint Pieter en het plein ervoor. De rest bestaat bijgebouwen en een klein park.

Wegennet

In Vaticaanstad zijn enkele wegen, maar deze zijn niet openbaar toegankelijk. Het gros van de wegen zijn parkeerterreinen voor werknemers in Vaticaanstad. Men kan het hele landje in principe in 15 minuten doorlopen.

Er is een privéstation in Vaticaanstad, met een spoorlijn die gedeeltelijk ondergronds loopt. Er is geen openbaar vervoer. Toeristen van en naar Vaticaanstad gebruiken de Romeinse metrolijn A die twee stations op loopafstand van Vaticaanstad heeft of één van de vele bussen die de wijken rond het landje ontsluiten.

Gemotoriseerd verkeer met de juiste autorisatie kan Vaticaanstad inrijden bij de Porta del Perugino aan de zuidzijde of de Porta di Sant'Anna aan de noordoostkant.

Bewegwijzering

Er is in principe geen bewegwijzering in Vaticaanstad, en wat er staat is voor voetgangers, dan wel borden op de grens met Italië.

Referenties


Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden