Vaticaanstad

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Vatican City.png
Città del Vaticano
Vaticaanstad.png
Hoofdstad Vatican City
Oppervlakte 0,44 km²
Inwonertal 826
Lengte wegennet 0 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode V

Vaticaanstad (Italiaans: Stato della Città del Vaticano) is het kleinste land ter wereld, midden in Rome, Italië. Het landje heeft een oppervlakte van 0,44 km² en telt 826 permanente bewoners.

Inleiding

Vaticaanstad is de hoofdzetel van de katholieke wereld. Het landje ligt in het centrum van de Italiaanse hoofdstad Roma (Rome), op zo'n 600 meter van de rivier de Tiber. Vaticaanstad meet 1 kilometer van oost naar west en 800 meter van noord naar zuid. Het landje wordt bewaakt door de Zwitserse garde. Een groot deel van de oppervlakte wordt bezet door de Sint Pieter en het plein ervoor. De rest bestaat bijgebouwen en een klein park.

Wegennet

In Vaticaanstad zijn geen echte wegen, en de wegen die er zijn zijn niet openbaar toegankelijk. Er is een station in Vaticaanstad, met een spoorlijn die gedeeltelijk ondergronds loopt. Het gros van de wegen zijn parkeerterreinen voor werknemers in Vaticaanstad. Men kan het hele landje in principe in 15 minuten doorlopen.

Bewegwijzering

Er is in principe geen bewegwijzering in Vaticaanstad, en wat er staat is voor voetgangers, dan wel borden op de grens met Italië.

Referenties


Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden