Vechtbrug Uitermeer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vechtbrug Uitermeer
Overspant Utrechtse Vecht
Rijstroken 1x2
Totale lengte 87 meter
Hoofdoverspanning ~10 meter
Hoogte brugdek 3,1 meter
Openstelling 1ste brug: 1937 / 2de brug: 2018
Verkeersintensiteit ca. 14.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vechtbrug Uitermeer is een ophaalbrug gelegen in de N236 nabij Weesp in de provincie Noord-Holland. De brug overspant de rivier de Utrechtse Vecht. Het is niet zeker of dit de officiële naam van de brug is maar in de lijst van brugopeningen wordt de brug wel zo aangeduid.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het gehucht Uitermeer dat tot de gemeente Weesp behoort. Ook het nabij gelegen Fort Uitermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en eerder de Nieuwe Hollandse Waterlinie is hier naar vernoemd.

Kenmerken

De brug is een ophaalbrug waarover de N236 loopt met 1x2 rijstroken. De brug is voorzien van een gescheiden fiets- en voetpad. Het fiets- en voetgangersverkeer is fysiek gescheiden van het autoverkeer door middel van een geleiderail. Het beweegbare deel van de brug staat midden in de Vecht. De brug heeft twee staanders met gescheiden balanspriemen waar het brugdek aan hangt. Ten westen van de brug ligt een rotonde waar de Lage Klompweg de N236 kruist. Aan de oostzijde sluit de N523 eveneens met een rotonde aan op de N236.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Vechtbrug Uitermeer.

De huidige brug is de tweede brug op deze plek. De eerste brug stamde uit 1937 en ook de N236 is in die periode in delen gereedgekomen. Deze brug was vrij smal in vergelijking met bijvoorbeeld de Vreelandbrug in de N201. De oude brug was een standaard ophaalbrug waarbij de portalen en de balans een open constructie hadden. Ook de oude brug had 1x2 rijstroken en aan één zijde een fietspad voor twee richtingen, aan de andere zijde lag een voetpad. De brug was vrij smal voor de huidige wegsituatie, wat in het verleden al voor enkele (bijna) ongevallen heeft gezorgd.

Het fietsverkeer was op de brug niet gescheiden van het autoverkeer door bijvoorbeeld een barrier, het pad lag verhoogd naast de rijbaan. In het verleden zijn ook diverse ongevallen en bijna-ongevallen gebeurd. Het meest recente dodelijke ongeval vond plaats in 2008 waarbij een scooterrijder op het fietspad werd geschept door een vrachtwagen. De chauffeur verloor de macht over het stuur nadat hij de opstaande rand raakte, die de rijbaan van het fietspad scheidt. De provincie verlaagde naar aanleiding van dit ongeval de maximumsnelheid ter hoogte van deze brug naar 60 km/u. Tevens stonden er waarschuwingsborden met betrekking tot de smallere rijbaan.

De N236 is in de periode 2013 tot 2018 in fases aangepast ten behoeve van de verkeersveiligheid. Na het laatste ongeval in 2008 op de Vechtbrug werd de roep om vervanging van deze brug groter. De provincie heeft enkele onderzoeken hiernaar laten verrichten en werd besloten de brug te vervangen. De werkzaamheden aan dit deel van de N236 begonnen in februari 2016. De nieuwe huidige Vechtbrug is in november 2018 gereedgekomen en werd eerst voor het fietsverkeer opengesteld. Enkele weken later volgde de openstelling voor het autoverkeer. De nieuwe brug ligt niet op exact dezelfde plek maar is zuidelijk naast de oude brug gebouwd. Ook de N236 is tussen de Lage Klompweg en de rotonde met de N523 circa twintig meter naar het zuiden opgeschoven. In de periode van 16 januari tot half februari 2018 is de oude brug gesloopt.

Links