Veidnesbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veidnesbrua
link={{{nummer}}}
Veidnesbrua.jpg
Overspant Kobbholet
Rijstroken 1x2
Totale lengte 520 meter
Hoofdoverspanning 80 meter
Hoogte brugdek 10 meter
Openstelling 15-06-1999
Verkeersintensiteit 450 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Veidnesbrug (Noors: Veidnesbrua) is een liggerbrug in Noorwegen, gelegen nabij Honnigsvåg in Finnmark.

Kenmerken

De Veidnesbrug is een stalen liggerbrug met een stalen koker als ligger. De brug is 520 meter lang en heeft meerdere overspanningen van 80 meter. Het brugdek ligt maximaal 10 meter boven zee. Over de brug verloopt de E69. De brug ligt direct ten noorden van de Nordkapptunnel en overspant de zeebocht Kobbholet op het eiland Magerøya, enkele kilometers ten westen van Honnigsvåg. De brug is tolvrij.

De Veidnesburg is de oostelijkste brug van enige omvang in Noorwegen die direct over zee gaat. Alhoewel Noorwegen hemelsbreed nog 230 kilometer verder oostelijk strekt, zijn in deze kustregio geen noemenswaardige bruggen meer.

Geschiedenis

De brug is tegelijkertijd met de Nordkapptunnel aangelegd als onderdeel van een vaste oeververbinding naar het eiland Magerøya. De brug is tussen 1996 en 1998 aangelegd en werd op 5 november 1998 opgeleverd, maar kon pas opengesteld worden toen ook de Nordkapptunnel opende, op 15 juni 1999. Oorspronkelijk bevond het tolstation zich tussen de tunnel en de brug. Sinds 2012 is de verbinding tolvrij.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld 450 voertuigen van de brug gebruik.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen