Knooppunt Velsen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Velsen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Velsen
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 1996

Het knooppunt Velsen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt ten noorden van Haarlem in de provincie Noord-Holland, waar de A22 van de A9 afsplitst.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de gemeente Velsen. Er is geen kern die Velsen heet. Wel liggen in deze gemeente de dorpen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Oorspronkelijk zou het knooppunt Velserbroek genoemd worden, vanwege de nabije ligging van deze plaats vlakbij het knooppunt. Vanwege de mogelijke verwarring met Velperbroek is hier van afgezien.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een reguliere splitsing, waarbij de A22 van de A9 afsplitst en via IJmuiden naar het knooppunt Beverwijk loopt, waar beide snelwegen weer samenkomen. Op het knooppunt is de A9 de doorgaande verbinding, met 2x2 rijstroken ten noorden van het knooppunt en 2x2 rijstroken + spitsstroken ten zuiden van het knooppunt. De A22 telt 2x2 rijstroken. Vanaf het knooppunt Velsen is het niet mogelijk de A208 richting Haarlem op te rijden. Men moet keren bij de aansluiting IJmuiden. Ten noorden van het knooppunt Velsen ligt de Wijkertunnel. Op het knooppunt is het niet mogelijk van IJmuiden richting Alkmaar vice versa te rijden, maar dit is evengoed geen logische route. Het knooppunt ligt ongeveer op zeeniveau. In de periode dat de Velsertunnel was afgesloten, werd er een verbindingsboog IJmuiden - Wijkertunnel aangelegd. Hiermee werd knooppunt Velsen tijdelijk een volledig trompetknooppunt. Nadat de werkzaamheden aan de Velsertunnel was afgerond, verdween die boog weer.

Geschiedenis

De aanleg van knooppunt Velsen in 1991.

Het besluit om de A9 aan te leggen werd reeds in 1958 genomen, toen een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 9 aan te leggen vanaf de Velsertunnel tot aan de Schipholweg. In 1960 begonnen de werkzaamheden, die in 1963 echter gestaakt werden vanwege gebrek aan geld. In 1969 begon de bouw van de brug over het Zijkanaal C en uiteindelijk werd op 11 januari 1974 de rijksweg 9 opengesteld tussen het knooppunt Rottepolderplein en de Velsertunnel.[1]

Dat jaar werd ook het tracé vastgesteld van de rijksweg 16 vanaf het knooppunt Velsen tot Heemskerk. In 1985 werd dit tracé herzien en in 1989 begonnen de werkzaamheden om de Wijkertunnel aan te leggen. Op 11 juli 1996 openden de Wijkertunnel, het knooppunt Velsen en het knooppunt Beverwijk. Vanaf dat moment ging de A9 door de Wijkertunnel en werd het tracé via de Velsertunnel de A22.

In 2010 en 2011 heeft Rijkswaterstaat in beide richtingen een spitsstrook aangelegd tussen het knooppunt Velsen en het knooppunt Badhoevedorp. Dit moet de files op de korte termijn aanpakken.[2] De spitsstroken zijn op 1 maart 2011 opengesteld. In januari 2015 is een calamiteitenboog opgeleverd voor verkeer vanaf de Wijkertunnel naar de Velsertunnel. Oorspronkelijk was in het knooppunt deze uitwisseling niet mogelijk. De calamiteitenboog wordt ingezet bij een stremming van de Velsertunnel.[3]

Toekomst

In de MIRT-verkenning Noordwestkant Amsterdam (NOWA) is ook een directe aansluiting van de N208 op de A9 ter hoogte van het knooppunt Velsen opgenomen. Hierdoor kan het verkeer evenwichtiger over de Velsertunnel en Wijkertunnel verdeeld worden. De kosten worden geschat op € 43,2 miljoen.[4] In 2017 is in de Tweede Kamer een motie ingediend om deze verknoping van de N208 naar de A9 te onderzoeken.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
Rottepolderplein - Velsen 81.900 94.500 111.600
Velsen - Beverwijk 54.300 61.200 70.300
Velsen - IJmuiden 30.800 32.900 40.900

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich