Motorvejkryds Vendsyssel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vendsyssel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vendsyssel
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 2001

Het motorvejkryds Vendsyssel is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een splitsing. Het is gelegen bij de stad Aalborg en is het noordelijkste knooppunt van Denemarken. Hier splitst de E39 van de E45 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het schiereiland Vendsyssel, wat bijna geheel Jylland ten noorden van Aalborg omvat. Het is het enige knooppunt in Denemarken dat naar een streek is vernoemd in plaats van een stad of dorp.

Configuratie

Het motorvejkryds Vendsyssel is vormgegeven als een splitsing, met daarin weer een splitsing naar een afrit naar de Primærrute 11. De 2+3 rijstroken tellende E45 komt via de Limfjordtunnel uit Aalborg, en loopt met 2x2 rijstroken richting Frederikshavn. De 2x2 E39 splitst hier vanaf richting Hirtshals. Het knooppunt is onvolledig, men kan niet vanaf Frederikshavn naar Hirtshals of vice versa, maar hiervoor zijn twee nabijgelegen aansluitingen beschikbaar. Het knooppunt ligt aan zee en naast de voorstad Nørresundby van Aalborg op circa 3 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1970 opende de E45 vanaf de afrit ter plekke van het huidige knooppunt Vendsyssel tot aan Nørresundby-Centrum. Een jaar later opende een stukje tussen Voskov-Syd en ter plekke van Vendsyssel. Sprake van een knooppunt was er pas 30 jaar later, toen in 2001 de E39 werd opengesteld tussen Brønderslev-Syd en het motorvejkryds Vendsyssel.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 31.500 voertuigen over de E45 ten noorden en 58.400 voertuigen ten zuiden van het knooppunt Vendsyssel. De E39 verwerkte 21.900 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel