Venezuela

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Venezuela.png
Venezuela
Venezuela.png
Hoofdstad Caracas
Oppervlakte 916.445 km²
Inwonertal 28.946.000
Lengte wegennet 96.155 km
Lengte snelwegennet 866 km
Eerste snelweg 1953
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode YV

Venezuela is een land in Zuid-Amerika. Het land telt een kleine 29 miljoen inwoners en is circa 22 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Caracas.

Inleiding

Venezuela ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, aan de Caribische zee. Het land heeft de vorm van een ingedrukte driehoek, en grenst in het westen aan Colombia, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Guyana, waar het ook een deel van claimt. Diverse eilanden liggen voor de kust, zoals de Nederlandse Antillen, Trinidad en Tobago en Grenada. De noordkust van Venezuela is sterk bergachtig, evenals het zuidoosten van het land, waar het Hoogland van Guyana ligt. Uitlopers van het Andesgebergte liggen in het westen, met de Pico Bolívar op 4.981 meter als hoogste punt. Hier gaat de hoogste kabelbaan ter wereld heen. Het land kent tevens de hoogste waterval ter wereld. Door het midden van het land stroomt de machtige rivier de Orinoco, die met een grote delta in de Caribische zee uitmondt. Hier ligt de Llanos, een uitgestrekt grasland dat voornamelijk vlak is. Een groot deel van de bevolking van Venezuela woont in de grote steden, waardoor het land het meest verstedelijkte van Latijns-Amerika is. De hoofdstad Caracas ligt centraal in het noorden en telt 3,2 miljoen inwoners. De tweede stad is Maracaibo in het westen, daarna Valencia, Barquisimeto en Maracay in het midden. De grootste stad dieper landinwaarts is Ciudad Guayana. In totaal zijn er 42 steden met meer dan 100.000 inwoners.

De economie van Venezuela wordt gedomineerd door de olie-export, waarvan Venezuela één van de grootste ter wereld is. Het inkomen per inwoner is circa $ 13.500, relatief hoog, maar is erg ongelijk verdeeld, een groot deel van de bevolking is erg arm. De economische groei van Venezuela blijft achter bij die van de regio.

Wegennet

Venezuela heeft een relatief ontwikkeld wegennet, met een redelijk groot netwerk van autosnelwegen. Het autosnelwegennet is 866 kilometer lang (2012), maar er is daarnaast nog een flink netwerk van 2x2 wegen die niet als autosnelweg zijn uitgevoerd. De meeste grote steden in het noorden worden met snelwegen of 2x2 wegen met elkaar verbonden. Soms ontbreken er snelwegdelen vanwege het sterk bergachtige karakter van dit gebied. Het midden en zuiden van Venezuela is bijzonder dunbevolkt, en hier lopen maar spaarzaam hoofdwegen. In het zuiden lopen vrijwel helemaal geen wegen. Rondom Ciudad Guayana in het zuidoosten liggen nog wel wat 2x2 wegen. Er zijn slechts twee grote grensovergangen met buurland Colombia, mede door het Andesgebergte wat deels over de grens loopt. Er is tevens een doorgaande route naar Manaus in Brazilië. Met Guyana zijn geen grensovergangen.

Venezuela had jarenlang de laagste brandstofprijs ter wereld, circa 1 cent per liter. Vanwege de economische malaise in het land zijn de prijzen in 2016 fors verhoogd.[1] Autosnelwegen worden in Venezuela autopistas genaamd. De eerste opende in 1953 voor het verkeer zodat Venezuela er vroeg bij was met autosnelwegen in Latijns-Amerika. Het snelwegennet wordt nog steeds uitgebreid, met name om de grote steden onderling met autosnelwegen te verbinden. Er zijn relatief veel tunnels en viaducten vanwege het bergachtige karakter van het noorden van Venezuela. De hoofdstad Caracas kent brede snelwegen met 2x4 of meer rijstroken en indrukwekkende knooppunten. Vanwege het bergachtige karakter van de regio, de extreem lage brandstofprijzen en gebrek aan een goed onderliggend wegennet zijn de Autopistas van Caracas ernstig overbelast.

Autopistas de Venezuela

Autopista Caracas-La GuairaSegunda Autopista Caracas - La GuairaAutopista Centro OccidentalAutopista Francisco FajardaAutopista Gran Mariscal de AyacuchoAutopista José Antonio PáezAutopista Lara - ZuliaAutopista Regional del CentroAutopista San Cristóbal - La FríaAutopista Prados del EsteAutopista Caracas-GuarenasAvenida BoyacáAutopista Norte-SurAutopista a CharallaveAutopista Guacara - BárbulaAutopista del EsteAutopista Valencia - Puerto CabelloAutopista Valle - Coche

Carreteras nacionales de Venezuela

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN19


Wegnummering

Venezuela heeft drie weglagen; de Carretera Nacional, Carretera Local en de Carretera Ramal. De nationale wegen zijn landelijk genummerd, de andere twee lagen per staat. Even nummers zijn doorgaans oost-west wegen en oneven nummers zijn noord-zuidwegen, een systeem dat men in meer landen in de regio voor ziet komen. De nummers 1 t/m 9 lopen enigszins radiaal vanuit Caracas. Snelwegen staan beter bekend onder hun naam.

 • Ruta 1: Caracas - Barquisimeto - San Cristóbal
 • Ruta 2: Caracas - San Fernando de Apure
 • Ruta 3: Morón - Coro - Maracaibo
 • Ruta 4: Acarigua - Barquisimeto - Coro - Punto Fijo
 • Ruta 5: Valencia - Barinas - San Cristóbal
 • Ruta 6: La Fría - Maracaibo - grens met Colombia
 • Ruta 7: Barinas - San Cristóbal
 • Ruta 9: Caracas - Barcelona - Güíria
 • Ruta 10: Casanay - Ciudad Guayana - grens met Brazilië
 • Ruta 12: Caucaugua - Caicara del Orinoco - Puerto Ayacucho
 • Ruta 13: Tinaco - Anaco - Maturín
 • Ruta 15: Valle de la Pascua - El Tigre - Tucupita
 • Ruta 16: El Tigre - Ciudad Bolívar
 • Ruta 17: Carora - Maracaibo
 • Ruta 19: San Antonio de Caparo - San Fernando de Apure | Caicara del Orinoco - Ciudad Bolívar - Ciudad Guayana

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit groene borden en witte letters, en komen overeen met wat men veelal in Zuid-Amerika ziet. De borden zijn doorgaans vrij simpel, en er worden verschillende lettertypes gebruikt. Wegnummerschildjes lijken op die van de Interstate Highways. Tevens worden bij knooppunten ook windrichtingen aangegeven.

Zie ook

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela