Veracruz

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Xalapa-Enríquez
Grootste stad Veracruz
Oppervlakte 71.820 km²
Inwonertal 7.643.000
Lengte snelwegennet 415 km
Eerste snelweg 1966
Afkorting VER

Veracruz is een staat in Mexico, gelegen in het oosten van het land. De staat telt ruim 7,6 miljoen inwoners en is de op twee na meest bevolkte staat van Mexico. De hoofdstad is Xalapa-Enríquez, beter bekend als kortweg Xalapa en de grootste en bekendste stad is Veracruz.

Inleiding

Veracruz is een langgerekte staat langs de Golf van Mexico. Het grenst in het noorden aan Tamaulipas, in het westen aan San Luis Potosí, Hidalgo en Puebla, in het zuiden aan Oaxaca en Chiapas en in het oosten aan Tabasco. De hoofdstad Xalapa ligt centraal, maar landinwaarts, en de belangrijkste stad, Veracruz, ligt aan de kust. De staat telt verder relatief weinig grote steden, Coatzacoalcos is in het oosten het belangrijkste centrum, Córdoba in het westen en Poza Rica in het noorden. Het overgrote deel van Veracruz is vlak, en bestaat uit de kustvlakte van de Golf van Mexico. De westgrenst kent echter hoge bergen, met de Pico Orizaba met 5.610 meter hoogte als hoogste punt van Veracruz, en tegelijk ook geheel Mexico. Een groot deel van de staat kent een tropisch en vochtig klimaat, maar in de bergen is een gematigd klimaat, tot zelfs een alpien klimaat, de Pico de Orizaba kent het hele jaar door een sneeuwlaag en gletsjers. Veracruz is iets minder ontwikkeld dan gemiddeld in Mexico.

Wegennet

Ondanks de vrij grote bevolkingsomvang is het wegennet niet erg dicht, wat komt omdat er maar een paar grote steden zijn. Alle autopistas liggen in het zuiden van de staat, en er zijn er vier. De Autopista Puebla - Orizaba kent een enorme afdaling vanaf de Mexicaanse hoogvlakte, en gaat tussen Orizaba en Córdoba verder als de Autopista Orizaba - Veracruz. Hier slaat de Autopista Córdoba - Minatitlán vanaf, die oostwaarts loopt. Daarnaast is er een korte Autopista Cardel - Veracruz. Het wegennet is verder vrij beperkt. De weg vanaf Veracruz naar Tampico telt deels 2x2 rijstroken, maar alleen dichter bij Veracruz en Tampico. Daarnaast loopt er een 2x2-weg vanaf Veracruz naar de hoofdstad Xalapa. In het oosten liggen ook belangrijke 2x2-wegen, namelijk vanaf Minatitlán naar Coatzacoalcos en verder naar de grens met Tabasco, dit is de primaire route richting Yucatán. Er zijn relatief weinig verbindingen die verder landinwaarts gaan. Naar de staat Oaxaca lopen alleen afgelegen bergroutes, en naar Puebla loopt behalve de autopista nog de autoweg van Xalapa naar Puebla. Naar Hidalgo en San Luis Potosí lopen enkel bergwegen. De belangrijkste kustweg loopt naar Tampico, en verder richting Texas.

Geschiedenis

In 1966 en 1969 werd de Autopista Puebla - Orizaba tot aan Orizaba opengesteld. Dit was lange tijd de enige snelweg in Veracruz, pas in 1992 werd de Autopista Orizaba - Veracruz aangelegd. In 1993 opende de Autopista Córdoba - Minatitlán, zodat er een snelle verbinding was vanaf centraal Mexico naar Yucatán. In 1994 opende de Autopista Cardel - Veracruz, een vrij korte snelweg, onderdeel van de transportcorridor vanaf Veracruz naar Tampico. Sindsdien zijn er geen snelwegen meer opengesteld in Veracruz.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas