Verbindingsweg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verbindingswegen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijbaantypes (bron: ROA 2019)

Definitie

Verkeersbaan, niet zijnde een hoofdrijbaan, rangeerbaan of parallelbaan, die in een knooppunt of aansluiting of een kruising van niet-samenkomende wegen een verbinding vormt tussen twee andere verkeersbanen.


Toelichting

Een verbindingsweg wordt gestart bij een discontinuïteit en start aan de rechterzijde van de rijbaan. Binnen een verbindingsweg mag op grond van de stappentheorie tussen verschillende aansluitende elementen de ontwerpsnelheid niet meer dan 20 km/u verschillen.

Een verbindingsweg is op stroomwegen een eenrichtingsweg, gelegen binnen een knooppunt of aansluiting, die onderdeel is van de wijze waarop de ongelijkvloersheid is gerealiseerd. Verbindingswegen kennen aanmerkelijk krappere ontwerpnormen dan hoofdrijbanen.

Te onderscheiden typen verbindingswegen in knooppunten (bron: ROA 2019)

In knooppunten is er onderscheid:

  • directe verbindingswegen: met een kwart draai voorlangs de ongelijkvloers kruisende hoofdrijbanen
  • semi-directe verbindingswegen: met een kwart draai achterlangs de ongelijkvloers kruisende hoofdrijbanen
  • indirecte of lusvormige verbindingswegen: met een krappe boog en een driekwart (indirecte) draai
Een toerit met het bord G1 (A32, Diever).

Verbindingswegen van het hoofdwegennet zijn gehectometreerd en hebben eigen rijbaanletters. Bij aansluitingen zijn dat meestal de volgletters a t/m d, bij knooppunten worden veelal letters tussen e en w gebruikt. Zie hiervoor: BPS.

Hoewel niet vaak voorkomend, kan een verbindingsweg ook voorkomen op het onderliggend wegennet, bijvoorbeeld in een quadrantoplossing.

In de volksmond wordt de toeleidende verbindingsweg naar een autosnelweg een oprit genoemd, in formele zin wordt deze verbindingsweg ook regelmatig een toerit genoemd. Een verbindingsweg die van de autosnelweg naar het onderliggend wegennet voert wordt een afrit genoemd.

In 2023 hadden de verbindingswegen van de Nederlandse rijkswegen een gezamenlijk lengte van 1.612 kilometer, met een gezamenlijke oppervlakte van 14,4 km².[1]

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Rampe
  • Engels (English): sliproad
  • Engels (English): (Amerikaans) ramp, on-ramp, off-ramp
  • Frans (Français): voie d'accès, brételle

Referenties