Verenigde Arabische Emiraten

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the United Arab Emirates.svg
Al Emarat الامارات
Verenigde Arabische Emiraten.png
Hoofdstad Abu Dhabi
Oppervlakte 83.600 km²
Inwonertal 9.346.000
Lengte wegennet 4.080 km
Lengte snelwegennet 1.300 km
Eerste snelweg 1980
Benaming snelweg الطريق السريع
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode UAE

De Verenigde Arabische Emiraten (kortweg: VAE) is een land in Azië, op het Arabisch schiereiland. Het land is een federatie van 7 emiraten en telt 9,3 miljoen inwoners. Het land is ruim 2 keer zo groot als Nederland in oppervlakte en de hoofdstad is Abu Dhabi. De grootste stad is het bekendere Dubai.

Inleiding

emiraat inwonertal oppervlakte
Abu Dhabi 1.678.000 67.340 km²
Ajman 258.000 259 km²
Dubai 2.502.715 3.885 km²
Fujairah 127.000 1.165 km²
Ras al-Khaimah 205.000 1.684 km²
Sharjah 678.000 2.590 km²
Umm al-Quwain 68.000 777 km²

De Verenigde Arabische Emiraten is een federatie van zeven emiraten, waarvan Abu Dhabi veruit het grootste in oppervlakte is, maar Dubai de meeste inwoners heeft. De VAE ligt aan zowel de Perzische Golf als de Golf van Oman. Het land grenst in het zuiden aan Saudi-Arabië en in het oosten aan Oman. Een exclave van Oman ligt in het noordoosten van de VAE. Het land meet maximaal 500 kilometer van oost naar west en 390 kilometer van noord naar zuid. Veruit het grootste deel van het land bestaat uit onbewoonde woestijnen, met wat lage heuvels. Bergen zijn er langs de oostkust. De hoofdstad Abu Dhabi ligt centraal in het land, de grootste stad Dubai wat meer naar het noordoosten. Dubai wordt in de volksmond vaak synoniem aan de Verenigde Arabische Emiraten gezien. De meeste mensen wonen in de grote steden, naast de twee voornoemde steden zijn ook nog Sharjah, Ajman, Fujairah en El Ain van belang.

De economie van de VAE is sterk gebaseerd op olie, alhoewel dit per emiraat verschilt. Het land heeft 's werelds 7e grootste olievoorraad. Het is als gevolg van deze inkomsten één van de meest ontwikkelde landen van het Midden-Oosten, met een inkomen van $ 46.500 per inwoner. De VAE geldt als het op 13 na rijkste land ter wereld. In de VAE wordt Arabisch gesproken, naast talloze andere talen van gastarbeiders en expats. Engels wordt ook veel gesproken.

Wegennet

De autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten.
Een voorbeeld van de zeer grootschalige weginfra.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een uitgebreid netwerk van wegen, met name rond Dubai en Abu Dhabi ligt een uitgebreid netwerk van autosnelwegen die vaak breed zijn, met 2x4 tot 2x6 rijstroken, incidenteel tot 2x8 rijstroken. Bijna alle plaatsen in het land worden door autosnelwegen ontsloten. Naast de autosnelwegen zijn er nogal veel dual carriageways met 2x2 tot 2x3 rijstroken met rotondes. Het wegennet is het meest uitgebreid in het noorden van het land, waar veel steden, industriegebieden en nieuwe ontwikkelingen zijn. In het zuiden zijn minder wegen, zuidelijk van Abu Dhabi liggen geen noemenswaardige steden en bestaat het land voornamelijk uit onbewoonde woestijn. Wegen leiden hier vaak naar olie-installaties.

De belangrijkste en langste autosnelweg van de Verenigde Arabische Emiraten is de E11 die langs de gehele kustlijn loopt vanaf de grens met Saudi-Arabië via Abu Dhabi en Dubai naar de grens met Oman. Langs Dubai, Sharjah en Ajman zijn er twee bypasses, de E311 en E611. De belangrijkste oost-westverbindingen vanaf Dubai zijn de E84 en E88 die naar de oostkust rond Fujairah leiden. Vanaf Abu Dhabi vormen de E20 en E22 de belangrijkste oost-westroutes naar onder andere de landinwaarts gelegen stad El Ain. De E44 en E66 vormen routes vanaf Dubai naar het zuidoosten.

Het netwerk van autosnelwegen is kwantitatief zeer uitgebreid. De autosnelwegen zijn vaak breed, diverse snelwegen tellen tussen 2x4 en 2x6 rijstroken, incidenteel zelfs 2x7 tot 2x8 rijstroken. Het wegennet is vooral op kwantiteit gebouwd, en minder op kwaliteit. Zo kruisen wegen met 2x4 rijstroken elkaar soms via rotondes en zijn autosnelwegen soms nog niet volledig ongelijkvloers. Zeer brede autosnelwegen kruisen elkaar soms via klaverbladen.

Veel knooppunten zijn echter ruim vormgegeven, de stack-vorm komt echter niet voor in de Verenigde Arabische Emiraten. Veel knooppunten zijn klaverbladen of turbineknooppunten. Alhoewel het land dus indrukwekkend brede autosnelwegen heeft, zijn de knooppunten niet zo hoog als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Veel aansluitingen naar het onderliggend wegennet zijn ook als knooppunt vormgegeven.

Het onderliggend wegennet bestaat in de stedelijke gebieden uit straten, veelal met twee tot vier rijstroken per richting. Dit is vaak in een grid gebouwd. Buiten de steden zijn het veelal dual carriageways met 2x2 tot 2x3 rijstroken, die vaak nog rotondes kennen. Door verkeerslichten geregelde kruispunten zijn betrekkelijk zeldzaam buiten de steden.

Autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten

E10E11E12E20E22E30E33E44E45E66E77E88E311E611


Tolwegen

In Dubai is een elektronisch tolsysteem dat Salik heet. Dit is een congestieheffing die op 1 juli 2007 geïntroduceerd is om de extreme congestie te verminderen. Oorspronkelijk waren er alleen twee tolportalen over de E11 (Sheikh Zayed Road) maar is later uitgebreid tot meer wegen.[1]

Wegnummering

Mashreq

De Mashreqroutenummering is een systeem van internationale wegnummers in een aantal landen van het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten doet hier ook aan mee. Het is vergelijkbaar met de E-wegen in Europa. Drie routes lopen deels door de VAE, maar worden doorgaans (nog) niet bewegwijzerd.

Emirate Routes

E44 UAE.png

De Emirate Routes zijn een netwerk van wegen met de prefix "E" die alle Emiraten verbinden. De E11 is de belangrijkste kustweg die de meeste Emiraten en grote steden verbindt. Andere nummers zijn tweecijferig en hebben dezelfde nummers, bijvoorbeeld de E44 van Dubai naar de grens met Oman en de E66 van Dubai naar El Ain. Driecijferige E-wegen bestaan ook en hebben de laatste twee cijfers van de hoofdroute. Zo zijn de E311 en E611 bypasses van de E11 rond Dubai.

Emiraten

Per Emiraat is er nog een derde laag van wegnummering, waarbij wegen de prefix van de Emiraat krijgen, bijvoorbeeld "D" voor Dubai, "F" voor Fujairah en "S" voor routes in Sharjah. In Dubai lopen bijvoorbeeld even nummers van het westen naar oosten, en lopen naar de kust op. Oneven nummers lopen noord-zuid en lopen oostwaarts op. Driecijferige nummers komen van het tweecijferige nummers, met een extra nummer aan het einde, wat dus andersom is van de nummering van de E-wegen.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in de Verenigde Arabische Emiraten is doorgaans tweetalig, zowel in het Arabisch als Engels. Omdat het Arabisch van rechts naar links wordt gelezen staan bij portalen de Arabische tekst aan de rechterkant en de Engelse tekst aan de linkerkant.

Autosnelwegen

Snelwegen hebben blauwe borden met witte letters, die qua layout redelijk overeen komen met die in Nederland. De blauwe borden hebben eveneens een wit kader. De pijlen wijzen naar beneden en zijn gelijk aan die in Nederland. Afritnummers worden met ruiters bovenop het bord aangegeven, met daaronder de afstand tot de afrit in een wit vlak met zwarte letters, samen met een zwarte pijl en de tekst "exit". Wegnummers worden met vrij grote schilden aangegeven. Sommige snelwegen zijn zo breed (7 - 8 rijstroken per richting) dat er geen portalen meer gebruikt worden. Op afstandsborden komen wegnummers niet terug.

Niet-autosnelwegen

Andere wegen hebben groene wegwijzers, met witte letters. Men gebruikt bruine vlakken voor toeristische bestemmingen. De bewegwijzering is in layout vaak gelijk aan die van autosnelwegen.

Maximumsnelheid

wegtype maximumsnelheid
Znak D9.svg 120 km.svg160 km.svg
Znak d43.svg 100 km.svg
Znak d42.svg 40 km.svg 60 km.svg

Op de E11 van Abu Dhabi naar de Saudische grens geldt sinds 2018 een maximumsnelheid van 160 km/h.[2]

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid is in de Verenigde Arabische Emiraten in recente jaren significant verbeterd.[3] In 2015 vielen er 675 verkeersdoden, een aantal van 60 per 1 miljoen inwoners.[4]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea