Verkeersafhankelijke programmaselectie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verkeersafhankelijke programmaselectie is een eenvoudige vorm van een verkeersafhankelijke verkeersregeling. Deze werd al vroeg in jaren 1970 toegepast in Nederland en wel in Utrecht. Het systeem is in de decennia daarna op vele locaties in Nederland toegepast, waaronder de Pleyroute in Arnhem. Het systeem dient tevens om voor ODYSA de meest geschikte regeling te vinden.

Werking

Voor elk netwerk dat met verkeersafhankelijke programmaselectie is uitgevoerd, wordt voor elke kenmerkende verkeerssituatie een optimale halfstarre verkeersregeling ontworpen. Deze optimalisatie wordt uitgevoerd met behulp van TRANSYT. Kenmerkende verkeerssituaties kunnen zijn avondspits, ochtendspits, maar ook voetbalwedstrijd of popconcert.

Voor elke kenmerkende situatie worden parameters ingesteld die worden geactiveerd op basis van verkeerstellingen aan het netwerk. Zo wordt nauwkeurig elke situatie getracht te herkennen om de juiste verkeersregeling te selecteren in die specifieke situatie.

Het omschakelen naar een andere regeling kost verliestijd. Door een andere fasevolgorde kan bijvoorbeeld twee keer groen gegeven worden aan 1 richting. Getracht moet dus worden de wisselingen in verkeersregelingen zo laag mogelijk te houden.

Bronnen

Presentatie verkeersafhankelijke regelingen NHTV, oktober 2008


Verkeersafhankelijke verkeersregelingen
Voor geïsoleerde kruispunten: T.O.L./MOVA · Adaptieve regeling · Fuzzy Logic/Green Logic
Voor strengen: Verkeersafhankelijke programmaselectie · Toptrac · ODYSA · Marathon
Voor netwerken: UTOPIA-SPOT · SCOOT · MOTION · SCATS