Verkeersafhankelijke verkeersregeling

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verkeersafhankelijke verkeersregeling verschilt enigszins ten opzichte van de voertuigafhankelijke regeling. Het verschil zit in de metingen aan het verkeersproces waarbij het totale verkeersproces wordt gemeten in plaats van één of enkele voertuigen. Op basis van de resultaten van de tellingen wordt dan getracht de regeling te optimaliseren door een zogenoemde doelfunctie zo laag mogelijk te maken.

Een verkeersafhankelijke regeling regelt het proces beter dan een voertuigafhankelijke regeling omdat er niet wordt ingegrepen op een groenfase als een detectielus voor een korte periode onbezet is, waardoor verkeer dat net aan komt rijden niet onnodig hoeft te stoppen. Dit hangt af van de gewenste doelfunctie. Daarom is zo'n regeling voor de weggebruiker geloofwaardiger dan andere regelingen. Het is daarom ook vreemd dat er in Nederland nauwelijks gebruik wordt gemaakt van verkeersafhankelijke regelingen. In Groot-Brittannië wordt deze regeling met succes op grote schaal toegepast.

Er bestaan twee soorten verkeersafhankelijke regelingen, regelingen op geïsoleerde kruispunten of regelingen op netwerkniveau.

Regelingen op geïsoleerde kruispunten

Adaptieve regeling

TOL/MOVA

Fuzzy Logic/Green Logic

In andere talen

  • Engels (English): vehicle actuated traffic lights


Verkeersregelingen
Star · Halfstar · Voertuigafhankelijk · Verkeersafhankelijk
Bijzondere verkeersregelingen:
Gecoördineerd · Netwerk