Verkeersbrug Dordrecht

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verkeersbrug Dordrecht
link={{{nummer}}}
Stadsbrug Zwijndrecht.jpg
Overspant Oude Maas
Rijstroken 1x3
Totale lengte 1.330 meter
Hoofdoverspanning 89 meter
Hoogte brugdek 11,6 meter
Openstelling 24-06-1939
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Verkeersbrug Dordrecht, ook wel de Stadsbrug tussen Zwijndrecht en Dordrecht is een vakwerkbrug en basculebrug in Nederland, en overspant de rivier de Oude Maas. De brug heeft een totale lengte van 1.330 meter en een aantal hoofdoverspanningen, waarvan de langste 89 meter lang is.[1]

Kenmerken

De Verkeersbrug Dordrecht bestaat uit twee bruggen, een vakwerkbrug en een basculebrug, die de rivier de Oude Maas overspannen. Onder de vakwerkbruggen is een doorvaartbreedte van 66 en 72 meter beschikbaar. De basculebrug bestaat uit twee stalen vallen van 24 meter lengte, de doorvaartbreedte bedraagt hier 44 meter. ProRail is verantwoordelijk voor zowel de bediening van de spoorbruggen als de Verkeersbrug Dordrecht.

De brug telt 3 rijstroken, waaronder één busbaan. Tevens zijn er aan de buitenste zijden voorzieningen voor langzaam verkeer. Direct naast de Verkeersbrug Dordrecht ligt een dubbele spoorbrug met 4 sporen. Vlakbij ligt ook de Drechttunnel die het doorgaande verkeer verwerkt. De brug is veel langer dan de rivier breed is, wat komt omdat een groot deel van de overspanning boven het vasteland van met name Dordrecht loopt door middel van aanbruggen. Aan Zwijndrechtse kant is dit in mindere mate het geval. De brug verwerkt voornamelijk lokaal verkeer en dient niet als omleidingsroute voor de Drechttunnel omdat deze niet vloeiend op de A16 is aangesloten. De Merwedebrug Papendrecht dient als omleidingsroute.

Geschiedenis

De aanleg van de Stadsbrug, circa 1939.

De Verkeersbrug Dordrecht is in 1939 opengesteld en was destijds onderdeel van de rijksweg 16. De brug sloot destijds ook vloeiend aan op de rest van de rijksweg 16. Na de openstelling van de Drechttunnel in 1977 verviel het doorgaande belang van de brug en werd het aantal rijstroken teruggebracht van 4 naar 3, waaronder één busbaan. Ook werd de brug losgekoppeld van de rijksweg 16 waardoor deze niet meer interessant is als omleidings- of sluiproute. In 1978 is de brug gerenoveerd waarbij de houten rijdekken van de basculebrug zijn vervangen door gelaste stalen orthotrope rijvloeren.

Naam

Er circuleren diverse namen voor de brug. De naam die Rijkswaterstaat intern gebruikt in het beheersysteem is de Verkeersbrug Dordrecht. Andere namen zijn de Brug over de Oude Maas, Stadsbrug Dordrecht, Stadsbrug Zwijndrecht of Zwijndrechtse Brug.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de Stadsbrug bekend.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel