Verkeersinformatiedienst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Verkeersinformatiedienst, afgekort de VID (uitspraak: Vee-i-dee), was een informatiedienst voor het verkeer. De VID leverde informatie over files op de autosnelwegen, stremmingen op het spoor en wegwerkzaamheden. Daarnaast leverde zij ook regionale verkeersinformatie voor bijvoorbeeld de regio Haaglanden.

De informatie werd verspreid via radio, tv, teletekst, internet, telefonisch en via sms. De informatie werd ingewonnen via Rijkswaterstaat.

Geschiedenis

In 1998 staakte het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) de verstrekking van verkeersinformatie aan burgers.[1][2] Ex-medewerkers van de politieverkeerscentrale hebben toen de verkeersinformatiedienst opgericht. In de loop der jaren werd de VID een begrip op de radio en internet.

De verkeersinformatiedienst heeft zijn taken in de loop der jaren significant uitgebreid met verkeersmanagement. Per 1 maart 2018 is het deel dat verkeersinformatie verstrekt overgenomen door Rijkswaterstaat en ging de rest van de VID verder als INMOVES.[3][4][5] Hiermee hield de VID op te bestaan.

Referenties