Vertakkingsbord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vertakkingsbord is een wegwijzer, waarop de naderende splitsing schematisch is weergegeven. De term is als zodanig tegengesteld aan de termen regelbord en stapelbord, waar de richtingen van een splitsing in tekst onder elkaar zijn geplaatst. Op een vertakkingsbord staan de rechtsafgaande doelen aan de rechterkant van het bord, de linksafgaande aan de linkerkant van het bord en de rechtdoorgaande richtingen bovenaan. De doelen staan doorgaans vermeld aan het einde van een lange pijl die het door de weggebruiker te volgen traject aangeeft. Een dergelijke pijl begint onderaan het bord, loopt door naar boven en vertakt op enig moment naar links en/of naar rechts (afhankelijk van de vorm van de kruising).

Een vertakkingsbord zou de werkelijkheid volgens de omklapregel weer moeten geven. Klapt men het bord zo om dat de voorkant horizontaal naar boven komt te liggen, dan ziet men de wereld vanuit het gezichtspunt van de weggebruiker. Deze schematische weergave wordt ook als het grote voordeel van het gebruik van vertakkingsborden gezien. Omdat de weggebruiker voor zich ziet, wat hij op de kruising zal moeten doen, is het voor hem eenvoudig het bord naar concreet handelen te "vertalen".

Als nadeel van vertakkingsborden wordt gezien dat de doelen kris-kras over het bord verspreid staan, zodat men een vertakkingswegwijzer niet zo snel geheel kan lezen als een regelbord of een stapelbord. Dat geldt met name, wanneer een groter aantal doelen op het bord moet worden vermeld. Een vertakkingsbord wordt daarom door veel mensen uitsluitend geschikt geacht voor een kleiner aantal doelen; het totale aantal doelen op het bord zou niet groter moeten zijn dan ongeveer vier. Een tweede nadeel van vertakkingsborden is dat de schematische weergave van de naderende kruising vrij veel ruimte kost. Hierdoor is minder ruimte beschikbaar om de doelen zelf goed leesbaar op het bord te zetten. Deze schaarste eindigt er dan vaak in dat doelen in een kleiner lettertype (Engschrift) moeten worden geplaatst of moeten worden afgebroken.

In de jaren 50 werden er in Nederland vorkborden gebruikt op de autosnelwegen. Deze werden vervangen door regelborden die zo'n vijf decennia het beeld bepaalden. Met de invoering van NBA in 2008 keerde het vorkbord weer terug.

Vertakkingsborden worden ook wel vorkborden genoemd, naar de Engelse benaming fork sign.

In andere talen

  • Engels (English): fork sign