Verzorgingsplaats Aurora

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aurora
NLA004.svg
VZP Aurora 2014.jpg
Tankstation Total
Parkeercapaciteit vrachtauto's ?
Openstelling ~2006

De verzorgingsplaats (VZP) Aurora is een parkeerplaats met tankstation langs de A4 bij Leiderdorp, in de richting van Amsterdam. Aan de overzijde van de snelweg ligt verzorgingsplaats Bospoort.

Naamgeving

De naam van de verzorgingsplaats verwijst naar de aanleg van de hogesnelheidslijn die erachter langs loopt. Op dit punt gaat deze lijn de grond in; dit is het begin van de Groene Harttunnel. Bij de aanleg van deze tunnel werd gebruikgemaakt van een boormachine met de naam Aurora. Bij de Romeinen was Aurora de godin van de dageraad. Ook is dit de echte naam van het sprookjesfiguur Doornroosje.

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is aangelegd in de periode 2005-2006 toen de A4 werd verbreed en de nabijgelegen aansluiting werd aangepast. In deze periode werd ook de hogesnelheidslijn aangelegd.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is gecombineerd met de aansluiting Hoogmade. Men dient de uitvoegstrook voor de aansluiting te kiezen om de VZP te bereiken.

Op de verzorgingsplaats bevindt zich een tankstation van Total met winkel. Deze Côté Sud is de grootste tankstationwinkel van Nederland (320 m²). De luifel van 55 meter is de grootste vrije overspanning van het land. Horeca is op de verzorgingsplaats zelf niet aanwezig maar wel aan de overzijde van de snelweg, aan de rand van Leiderdorp. Deze kan men bereiken via de afrit en het onderliggend wegennet. Hier bevinden zich o.a. twee hotels, een McDonald's en een pannenkoekenrestaurant.

De VZP beschikt over 2 elektrische laadpunten. (NLE)


Verzorgingsplaatsen langs de A4

Richting Antwerpen: Den Ruygen HoekBospoortOostvlietPeulwijk-West

Richting Amsterdam: OssendrechtPeulwijk-OostLeiburgAuroraDen Ruygen Hoek