Verzorgingsplaats Bornheim

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bornheim
Tankstation BP
Parkeercapaciteit vrachtauto's 10
Openstelling ~197x

De verzorgingsplaats (VZP) Bornheim is een parkeerplaats met tankstation langs de A28 bij Wezep in de richting Groningen.

Naamgeving

De exacte herkomst van de naam Bornheim is niet bekend. Bornheim is de naam van een aantal dorpen in Duitsland.

Geschiedenis

De VZP Bornheim is aanzienlijk later aangelegd dan de A28 zelf. Toen de snelweg in 1964 werd voltooid in dit gebied was er een alternatieve verzorgingsplaats circa 2 kilometer voor de huidige VZP, vlak voor een bocht in de A28. Het patroon van de bebossing verraadt dat hier een VZP is geweest, maar anders dan bij andere afgesloten VZP's langs de A28 is de verharding volledig verdwenen. In de jaren 1970 was er de wens om een nieuw tankstation langs de A28 te realiseren, aangezien er over een afstand van 45 kilometer tussen Nunspeet en Staphorst geen tankstation zou zijn. Aangezien de spoorlijn Zwolle - Amersfoort op korte afstand parallel aan de A28 loopt bestond er geen ruimte om de oude VZP uit 1964 uit te breiden. Hierdoor is gekozen voor een locatie tegenover de bestaande verzorgingsplaats 't Loo. Wanneer de VZP exact is opengesteld is niet bekend, maar waarschijnlijk in de tweede helft van de jaren 70 of begin jaren 80.

Voorzieningen

De VZP Bornheim heeft een BP tankstation en een klein parkeerterrein voor circa 10 vrachtwagens en circa 30 personenauto's. De VZP is gelegen in bebost gebied met volwassen begroeiing op het terrein.

De VZP beschikt over 3 elektrische laadpunten. (Fastned)

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A28

richting Groningen: HolkerveenVanenburgDasselaarLeuvenhorstWillemsbosNunspeet-ZuidDe KraaienbergBornheimDe MarkteDekkerslandLageveenSmalhorstPeelerveldGlimmermade

richting Utrecht: Witte MolenZeyerveenDe MusselsPanjerdHaerst't LooVosbergenDe HaereNunspeet-NoordHendriksbosDrielanderOldenallerHooglanderveen