Verzorgingsplaats Breezanddijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breezanddijk
Tankstation Texaco
Parkeercapaciteit vrachtauto's ~5
Openstelling ~1970

De verzorgingsplaats (VZP) Breezanddijk is een parkeerplaats met tankstation langs de A7 ongeveer halverwege de Afsluitdijk. Bijzonder is dat de verzorgingsplaats aan de oostzijde van de snelweg ligt, maar middels een viaduct bereikbaar is voor verkeer uit de andere rijrichting. Aan de westzijde ligt nog een kleine parkeerplaats.

Naamgeving

De verzorgingsplaats is vernoemd naar het buurtschap Breezanddijk, wat weer vernoemd is naar het voormalige werkeiland Breezand[1]. De naam Breezand is weer afkomstig van het gedeelte van het IJsselmeer ten zuidwesten van Breezanddijk.

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer de verzorgingsplaats is aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de ombouw van de weg tot A7 in 1969.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation van Texaco en een supermarkt van Spar Express.[2] Er zijn circa 5 parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Aan de westzijde ligt een kleine parkeerplaats met ruimte voor enkele auto's.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A7

Richting Bad Nieuweschans: Zaandam-ZuidMiddelslootDe KoggenBroerdijkHoge KwelAfsluitdijk-ZuidMonument (oost)BreezanddijkAfsluitdijk-NoordHayumLaerdDe HorneDe WâldenMienscheerDikke LindeMeedenertolBunderneuland

Richting Zaandam: Poort van GroningenRoode TilVeenborgOude RietDe VonkenBlokslootWildingheBreezanddijkMonument (west)Den OeverDe WierdeDe HornKruisoordZaandam-Noord