Verzorgingsplaats De Lucht (A2)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lucht
Tankstation Shell / BP
Parkeercapaciteit vrachtauto's 24 / 24
Openstelling ~1956

Niet te verwarren met de Verzorgingsplaats De Lucht (A59) bij Geffen.

De verzorgingsplaats (VZP) De Lucht is een parkeerplaats met tankstation langs de A2 tussen Zaltbommel en Kerkdriel. De VZP bedient beide richtingen van de A2 en heet De Lucht Oost en West.

Naamgeving

De VZP is vernoemd naar de buurtschap De Lucht, dat voorheen op deze plek lag. Er resteren nog enkele boerderijen van dit buurtschap.

Geschiedenis

In de jaren 1950 lag er ter hoogte van de bestaande verzorgingsplaats een kruispunt bij de buurtschap De Lucht, waar sinds 1938 al een tankstation was[1]. De Rijksweg 2 kruiste hier de Broekstraat en de Vlierdseweg. De verzorgingsplaats is waarschijnlijk tegelijkertijd met de aanleg van de A2 aangelegd in 1956. De Lucht wordt genoemd als de eerste verzorgingsplaats van Nederland.

De VZP is bestond meer dan 4 decennia in dezelfde vorm. Met de verbreding van de A2 tussen 2008 en 2010 is de VZP De Lucht uitgebreid en gemoderniseerd. Hierbij kwam de aansluiting Hedel te vervallen, die direct ten zuiden van de verzorgingsplaats aftakte. De verzorgingsplaats is, samen met de A2, naar het oosten verplaatst en voorzien van meer parkeerplaatsen. De VZP is twee keer zo breed geworden. Een deel van de uitbreiding van De Lucht West is op de plek van de oude A2 gerealiseerd.

Voorzieningen

De VZP heeft in beide richtingen min of meer dezelfde layout met eenzelfde aantal parkeerplaatsen en in beide richtingen een Shell tankstation. De zuidelijke richting heeft tevens drie wegrestaurants (La Place, Subway en Burger King), die voor verkeer in de richting noorden via een voetgangerstunnel te bereiken is. Er zijn 24 parkeerplaatsen voor vrachtwagens per richting beschikbaar, plus een groot aantal parkeerplaatsen voor personenauto's. Naar Amsterdam treft men verzorgingsplaats Lingehorst 16 kilometer verderop. Naar Maastricht treft men 29 kilometer zuidelijker verzorgingsplaats Velder.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A2

Richting Eijsden: HaarrijnIJsselsteinBisdeDe Lucht WestDe RooijenVelderAalsterhut't HaasjeRoevenpeelEllerbrugHet AnkerVossedalKnuvelkes

Richting Amsterdam: PatielMeerssenKruisbergSwentiboldBosserhofMeibergGroote BleekHeezerhutOoiendonkZwartehofDe Lucht OostLingehorstJutphaasProostweteringRuwiel