Verzorgingsplaats De Middelaar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Middelaar
Tankstation Total
Parkeercapaciteit vrachtauto's 0
Openstelling ~1967

De verzorgingsplaats (VZP) De Middelaar is een tankstation langs de A1 bij Hoevelaken in de richting Amsterdam. Aan de overzijde ligt de verzorgingsplaats Palmpol.

Naamgeving

De VZP is vernoemd naar het buurtschap Middelaar dat tegenwoordig een onderdeel van Hoevelaken en de gemeente Nijkerk is. Middelaar is ook de naam van een straat, een nieuwbouwwijk en een sportpark, allemaal nabij de VZP gelegen.

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is waarschijnlijk tegelijkertijd met de A1 aangelegd, maar geheel zeker is dat niet. De A1 opende in 1967 voor het verkeer, mogelijk is de VZP toen, of binnen een jaar of 6 daarna aangelegd. In 1974 bestond de VZP in elk geval al wel. De verzorgingsplaats is sinds openstelling nauwelijks aangepast.

Toekomst

In het kader van de verbreding van de A1 naar 2x4 rijstroken zal de verzorgingsplaats verplaatst worden naar het oosten. De verzorgingsplaats komt ongeveer 1,5 kilometer oostelijker te liggen en wordt bovendien veel ruimer uitgevoerd, met een tankstation en fors meer parkeerruimte voor vrachtwagens. De oude verzorgingsplaats wordt daarna opgeheven. In het ontwerp-tracébesluit van 2018 waren 58 parkeerplaatsen voor personenauto's en 64 parkeerplaatsen voor vrachtauto's voorzien.

Voorzieningen

De VZP heeft een tankstation met shop van het merk Total, maar geen andere voorzieningen. Evenmin is er parkeerruimte voor vrachtwagens, wel kunnen er een stuk of 15 personenauto's parkeren. Vrachtverkeer kan als alternatief kiezen om bij verzorgingsplaats Uilengoor te parkeren, die 4 kilometer eerder langs de A1 ligt. Een ander alternatief is verzorgingsplaats Neerduist, 8 kilometer verderop.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar