Verzorgingsplaats De Paal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Paal
Tankstation Total
Parkeercapaciteit vrachtauto's 10
Openstelling 1972

De verzorgingsplaats De Paal is een verzorgingsplaats (VZP) in Nederland, gelegen langs de A1 bij Twello, in de richting Hengelo. Aan de overzijde van de snelweg ligt de verzorgingsplaats Vundelaar.

Naamgeving

De Paal was een buurtschap van een paar boerderijen aan de Withagenweg, dat onderdeel is van het recreatiegebied Bussloo. Het lag ongeveer ter hoogte van de westelijke ingang naar Bussloo vanaf de Withagenweg. Het recreatiegebied is een plas die is ontstaan is door zandafgraving begin jaren 70, mogelijk voor de aanleg van de A1.

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is tegelijkertijd met de A1 geopend in 1972, maar in eerste instantie was er nog geen tankstation, die is waarschijnlijk pas in de jaren 80 gerealiseerd. Met de verbreding van de A1 naar 2x4 rijstroken zijn extra parkeerplaatsen gerealiseerd binnen de bestaande oppervlakte, met 20 extra parkeerplaatsen voor personenauto's, geen extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens en 2 extra parkeerplaatsen voor uitzonderlijke transporten.

Voorzieningen

De VZP is vrij eenvoudig met een tankstation en een beperkt aantal parkeerplaatsen, waaronder vijf plaatsen specifiek voor vrachtwagens en een parkeerstrook.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar