Verzorgingsplaats De Zuidpunt

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zuidpunt
Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's 10
Openstelling 197x

De verzorgingsplaats (VZP) De Zuidpunt is een parkeerplaats met tankstation langs de A16 in de richting Antwerpen. De verzorgingsplaats bevindt zich op het Eiland van Dordrecht ter hoogte van de buurtschap Willemsdorp, vlak voor de Moerdijkbrug. Onder de verzorgingsplaats ligt de tunnel van de hogesnelheidslijn. Tegenover de aansluiting ligt de helft van de aansluiting Dordrecht-Willemsdorp.

Naamgeving

De verzorgingsplaats bevindt zich in de gelijknamige polder. Deze polder ligt in het uiterste zuiden van het Eiland van Dordrecht.

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is in de jaren '70 van de vorige eeuw geopend.

Voorzieningen

Op de verzorgingsplaats bevindt zich een tankstation van Shell. Daarnaast zijn er diverse parkeerplaatsen voor personenauto's en vrachtwagens.

De VZP beschikt over 6 elektrische laadpunten. (Fastned) Daarnaast is er een Shell Recharge laadplein.

Monument

Op de verzorgingsplaats stond tot begin 2015 een monument ter herinnering aan de bemanning van een Nederlandse bommenwerper en twee begeleidende jachtkruisers die op 13 mei 1940 zijn omgekomen bij een mislukte poging de door de Duitsers bezette Moerdijkbruggen te bombarderen. Ze werden door de nazi's neergeschoten. Commandant Ben Swagerman heeft postuum de Militaire Willemsorde ontvangen. Wegens de bouw van het oplaadpunt is het monument in 2015 verplaatst naar de parallel aan de verzorgingsplaats lopende Rijksstraatweg.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A16

Richting Antwerpen: Sandelingen-WestDe ZuidpuntDen HoekKrabbenbosschenHazeldonk-West

Richting Rotterdam: Hazeldonk-OostMastbosStreeplandSandelingen-Oost