Verzorgingsplaats Hackelaar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hackelaar
Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's 34
Openstelling 1972?

De verzorgingsplaats (VZP) Hackelaar is een parkeerplaats met tankstation langs de A1 ten oosten van Muiden, in de richting Amsterdam. De VZP ligt tegenover de verzorgingsplaats Honswijck.

Naamgeving

De VZP is vernoemd naar een oude herberg in Hakkelaarsbrug, een buurtschap ten noordwesten van het knooppunt Muiderberg.

Geschiedenis

De voormalige verzorgingsplaats Hackelaar (rechts).

De VZP is niet tegelijkertijd met de A1 aangelegd, maar iets later, in elk geval na 1969, en waarschijnlijk tegelijkertijd met de completering van de A1 in deze regio in 1972.

Met het Schiphol-Amsterdam-Almere-project is de A1 in zuidelijke richting verlegd. De afbuiging van het oorspronkelijke tracé vond ter hoogte van de verzorgingsplaatsen Honswijck en Hackelaar plaats. De VZP Honswijck is daarbij verplaatst worden naar het zuidwesten, maar heeft globaal de oorspronkelijke locatie behouden. De VZP Hackelaar is op dezelfde plek gebleven, maar is naar het zuiden uitgebreid naar de omgelegde A1 en daarmee vergroot in oppervlakte. De veranderingen zijn vanaf 2013 doorgevoerd. Het aantal parkeerplaatsen voor vrachtauto's is uitgebreid van 10 naar 34. Ook is het aantal parkeerplaatsen voor personenauto's fors uitgebreid van circa 30 tot circa 180. De oorspronkelijke verzorgingsplaats had alleen een 200 meter lange strook voor langsparkeren voor personenauto's. Er was ruimte voor extra parkeerplaatsen maar die is tot het SAA-project niet benut geweest.

Voorzieningen

De VZP Hackelaar heeft een tankstation met winkel van Shell en 34 parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Er zijn 8 laadpunten voor elektrische voertuigen (Fastned).

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar