Verzorgingsplaats Haerst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haerst

De Haerst

Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's 13
Openstelling ~1970

De verzorgingsplaats (VZP) Haerst, ook aangegeven als de verzorgingsplaats de Haerst, is een parkeerplaats met tankstation langs de A28 bij Zwolle. De verzorgingsplaats bedient verkeer richting zuiden.

Naamgeving

De heringerichte verzorgingsplaats Haerst in 2022.

De verzorgingsplaats is vernoemd naar het buurtschap Haerst dat ten westen van de A28 ligt. Naar het oosten ligt de polder Haerstermarkte. De Haersterbroekweg gaat ter plekke over de A28 heen.

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is tegelijkertijd met de A28 aangelegd. De A28 is gebouwd over een gedempt kanaal, de VZP ligt hier ten westen van. De snelweg is in 1970 opengesteld. De parallelweg van de oude rijksweg is daarbij om de VZP omgelegd, en er is ten zuiden van de VZP een viaduct over de snelweg gerealiseerd voor lokaal verkeer. De VZP is sinds openstelling niet significant meer aangepast. Wel is de A28 in 2010/2011 naar 2x3 rijstroken verbreed, maar dit heeft geen effect gehad op de verzorgingsplaats Haerst. In het najaar van 2021 en begin van 2022 is de verzorgingsplaats heringericht. Oorspronkelijk waren er 13 parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

Voorzieningen

De VZP Haerst heeft een Shell tankstation en aparte parkeerplaatsen voor vrachtwagens en personenauto's. De VZP bedient verkeer richting het zuiden, verkeer richting noorden gebruikt de verzorgingplaats Dekkersland bij Staphorst. De dichtstbijzijnde alternatieve verzorgingsplaatsen zijn de verzorgingsplaats 't Loo, 17 kilometer richting het zuiden, of de verzorgingsplaats Panjerd, 26 kilometer naar het noorden.

Op de verzorgingsplaats zijn er meerdere laadpunten voor elektrische auto's van zowel Fastned als Shell Recharge.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A28

richting Groningen: HolkerveenVanenburgDasselaarLeuvenhorstWillemsbosNunspeet-ZuidDe KraaienbergBornheimDe MarkteDekkerslandLageveenSmalhorstPeelerveldGlimmermade

richting Utrecht: Witte MolenZeyerveenDe MusselsPanjerdHaerst't LooVosbergenDe HaereNunspeet-NoordHendriksbosDrielanderOldenallerHooglanderveen