Verzorgingsplaats Hoge Kwel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoge Kwel
NLA007.svg
Blank.png
Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's ~18
Openstelling ~1980

De verzorgingsplaats (VZP) Hoge Kwel is een parkeerplaats met tankstation, restaurant en hotel langs de A7 ten noordwesten van Wieringerwerf, in de richting Bad Nieuweschans. Aan de overzijde ligt de verzorgingsplaats De Wierde. Een voetgangerstunnel verbindt beide verzorgingsplaatsen, zodat het hotel-restaurant bij Hoge Kwel bereikbaar is voor verkeer richting Zaandam.

Naamgeving

Het is niet bekend waar de naam van de verzorgingsplaats vandaan komt. Mogelijk heeft het een relatie met het droogleggen van de Wieringermeer, een kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt[1].

Geschiedenis

Afgaande op topografische kaarten is de verzorgingsplaats vermoedelijk rond 1980 aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de ombouw van de weg tot A7.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation van Shell en van hotel-restaurant Wieringermeer dat geëxploiteerd wordt door Van der Valk. Het parkeerterrein heeft circa 18 parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

De VZP beschikt over 1 elektrisch laadpunt. (Fastned)

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A7

Richting Bad Nieuweschans: Zaandam-ZuidMiddelslootDe KoggenBroerdijkHoge KwelAfsluitdijk-ZuidMonument (oost)BreezanddijkAfsluitdijk-NoordHayumLaerdDe HorneDe WâldenMienscheerDikke LindeMeedenertolBunderneuland

Richting Zaandam: Poort van GroningenRoode TilVeenborgOude RietDe VonkenBlokslootWildingheBreezanddijkMonument (west)Den OeverDe WierdeDe HornKruisoordZaandam-Noord