Verzorgingsplaats Honswijck

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honswijck
NLA001.svg
VZP Hackelaar-Honswijck.jpg
Tankstation BP
Parkeercapaciteit vrachtauto's 31
Openstelling 1972? / 2016

De verzorgingsplaats (VZP) Honswijck is een parkeerplaats met tankstation langs de A1 ten oosten van Diemen, in de richting Amersfoort. Tegenover de VZP ligt de verzorgingsplaats Hackelaar.

Naamgeving

De VZP is vernoemd naar de boerderij Honswijck, die ongeveer 1 kilometer ten zuidwesten van de VZP aan de Vecht staat.

Geschiedenis

De VZP is niet tegelijkertijd met de A1 aangelegd, maar iets later, in elk geval na 1969, en waarschijnlijk tegelijkertijd met de completering van de A1 in deze regio in 1972. Met het Schiphol-Amsterdam-Almere-project is de A1 in zuidelijke richting verlegd. De afbuiging van het oorspronkelijke tracé vond ter hoogte van de verzorgingsplaatsen Honswijck en Hackelaar plaats. De VZP is daarbij in 2016 verplaatst naar het zuidwesten, maar blijft globaal op de huidige locatie. Het nieuwe tankstation opende op 22 augustus 2016. De nieuwe verzorgingsplaats is aanzienlijk groter dan de oorspronkelijke verzorgingsplaats, die slechts 9 vrachtautoparkeerplaatsen had en circa 15 voor personenauto's. De oorspronkelijke verzorgingsplaats had ruimte voor extra parkeerplaatsen, maar die is nooit benut. Tijdens het SAA-project heeft er een bouwkeet gestaan.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation met winkel van het merk BP. De verzorgingsplaats heeft 31 parkeerplaatsen voor vrachtwagens, als alle parkeerruimte beschikbaar is. Er zijn ongeveer 100 parkeerplaatsen voor personenauto's. Het station heeft bovendien als een van de weinige snelwegstations in Nederland een carwash.

De VZP beschikt over 1 elektrisch laadpunt. (BP)

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar