Verzorgingsplaats Hooglanderveen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hooglanderveen
NLA028.svg
Blank.png
Tankstation Esso
Parkeercapaciteit vrachtauto's 0
Openstelling ~1966

De verzorgingsplaats (VZP) Hooglanderveen is een tankstation langs de A28 bij Amersfoort. De verzorgingsplaats bedient verkeer richting zuiden en is één van de kleinste van Nederland, er is amper parkeergelegenheid.

Naamgeving

De VZP is vernoemd naar het voormalige dorp Hooglanderveen wat een wijk van Amersfoort is geworden. De wijk ligt ten westen van de A28.

Geschiedenis

De VZP is waarschijnlijk tegelijkertijd met de openstelling van de A28 in 1966 aangelegd, maar geheel zeker is dat niet. De verzorgingsplaats is sinds openstelling nauwelijks aangepast. In 2008 is de enorme geluidsmuur naast de VZP gebouwd om de aanleg van de wijk Amersfoort-Vathorst mogelijk te maken. In de andere richting bevond zich de verzorgingsplaats Holkerveen, die geen voorzieningen had en in 2007 is gesloten om de aansluiting Amersfoort-Vathorst mogelijk te maken.

Toekomst

In het kader van de verbreding van de A28 naar 2x4 rijstroken zal de verzorgingsplaats Hooglanderveen worden opgeheven. Iets noordelijker is bij aansluiting Amersfoort-Vathorst een vervangende grote verzorgingsplaats gepland. De nieuwe verzorgingsplaats zal worden geïntegreerd met de aansluiting Amersfoort-Vathorst. In het ontwerp-tracébesluit van 2018 waren 24 parkeerplaatsen voor personenauto's en 33 parkeerplaatsen voor vrachtauto's voorzien.

Voorzieningen

De VZP heeft een klein tankstation van Esso, met slechts een paar parkeerplaatsen voor personenauto's. Voor vrachtwagens is er geen parkeerruimte. De eerst mogelijke stopgelegenheid is de 40 km verderop gelegen verzorgingsplaats Hellevliet langs de A12 naar Den Haag. Voor vrachtverkeer richting Breda is verzorgingsplaats De Kroon de eerste stopgelegenheid. De alternatieve voorgaande verzorgingsplaats met tankstation is de verzorgingsplaats Drielander bij Harderwijk, 20 kilometer noordelijker.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A28

richting Groningen: HolkerveenVanenburgDasselaarLeuvenhorstWillemsbosNunspeet-ZuidDe KraaienbergBornheimDe MarkteDekkerslandLageveenSmalhorstPeelerveldGlimmermade

richting Utrecht: Witte MolenZeyerveenDe MusselsPanjerdHaerst't LooVosbergenDe HaereNunspeet-NoordHendriksbosDrielanderOldenallerHooglanderveen