Verzorgingsplaats Kabeljauw

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kabeljauw
NLA050.svg
VZP Kabeljauw.jpg
Tankstation geen
Parkeercapaciteit vrachtauto's 10
Openstelling 1972 ; gesloten eind 2011

De verzorgingsplaats (VZP) Kabeljauw is een voormalige parkeerplaats langs de A50 ten zuiden van knooppunt Grijsoord, in de richting Eindhoven.

Naamgeving

De verzorgingsplaats is vernoemd naar een vissoort met de naam Kabeljauw. Daarnaast is de verzorgingsplaats ook vernoemd naar de voormalige papiermolens "de Kabeljauw" die zo'n 500 meter ten zuiden van de verzorgingsplaats stonden. De naam is afkomstig van een lompenhandelaar uit Dordrecht, die de financiering van de papiermolens heeft verzorgd om zijn lompen te kunnen verwerken.[1]

Geschiedenis

De verzorgingsplaats opende ongeveer gelijktijdig met de A50 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Grijsoord in 1972. De verzorgingsplaats is eind 2011 gesloten, kort na de verbredingswerkzaamheden tussen Valburg en Grijsoord. De reden van sluiting was de bouw van het ecoduct Wolfhezerheide en geluidsoverlast in de nabijgelegen plaats Wolfheze. De verzorgingsplaats is sindsdien afgesloten en wordt nu incidenteel gebruikt voor speciale transporten. Vanwege de sluiting is de zuidelijker gelegen verzorgingsplaats Weerbroek in 2012 uitgebreid met extra parkeerplaatsen voor vrachtauto's.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats Kabeljauw had enkel parkeerplaatsen voor vrachtauto's en personenauto's. Er was geen tankstation aanwezig, hiervoor diende men gebruik te maken van de zuidelijker gelegen verzorgingsplaats Weerbroek.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A50 / N50

Richting Emmeloord: De GagelMeilandenDe SlenkDe SompKolthoornZalkerbroek

Richting Eindhoven: ZalkerbroekHet VeenDe BrinkDe SchaarsKabeljauwWeerbroekGanzenvenSonse Heide